Проверка на ефективността на външната реклама в брой 211

Проверка на ефективността на външната реклама
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

В началото на 2003 г. Adams Outdoor Advertising се зае с мисия за позициониране на външната реклама като основно медийно съображение на рекламодателите. За да привлече вниманието към билбордовете, Adams Outdoor Advertising се зае да създаде кампания, която да демонстрира ефективността на медията.

За да осигури реалистични и безпристрастни резултати, Adams Outdoor Advertising привлича помощта на местната рекламна агенция Cognetix за съдействие както в концептуалните, така и вадминистративни аспекти на кампанията. След няколко срещи беше решено, че ще бъде създаден фиктивен продукт и представен на пазар, използващ само външна реклама.

Като чух за успеха на една кампания за измислената австралийска бира

HAKA Bitter, Адамс реши да се забавлява със собствена измислена кампания.

С цел създаване на благоприятна среда за продажби, фиктивния продукт, наречен Outhouse Springs е създаден. Интересът, създаден от ефектен билборд кампания превърна Outhouse Springs в нещо повече от динамично творчество и маркетингова промоция; в крайна сметка се превърна в истински продукт!

Кампания:

През април 2003 г. бутилирана вода Outhouse Springs беше пусната на пазара на открито. Четиридесет билбордове  бяха поставени около Чарлстън, Южна Каролина. Кампанията е проектирана да се насочи към над 650 000 експозиции на ден и имаше приблизителна стойност от $38 000 до $40 000 на месец - около половината от бюджета, изразходван от по-големите рекламодатели на пазара.

Кампанията включваше прости, динамични дизайни, които уловиха творчеството и гъвкавостта на външната реклама. Остри лозунги като  „Ние сме №1, а не №2“ и „Хората ни обичат, но няма да ни разклатят в ръце“, предизвика реакции на забавление и недоверие. Кампанията се доказа сама по себе си парадигма за силата на билборд рекламата.

Резултати и констатации:

Реакцията на обществеността към кампанията беше зашеметяваща. След билбордовете присъстваши само за пет седмици, проучване, проведено от Cognetix показа, че 70% от обществеността идентифицира марката Outhouse Springs. Всъщност стартирането на кампанията незабавно предизвика широк шум по телевизията, радиото и в печатни редакции. Статии, появили се във Washington Times, New York Times, и дори Пол Харви спомена продукта в своето национално радио предаване.

Със своите забавни надписи и изображения продуктът стана тема на разговор в интернет чат  и предизвика смях по време на „вода по-хладни“ разговори на работните места навсякъде.

Измислицата се превръща в реалност

Като се има предвид цялата шумотевица и експозиция,  не отне много време и търговците на дребно започнаха да искат продукта в магазините. Поради огромното търсене, генерирано от кампанията на открито, бутилирана вода Outhouse Springs сега се продава изключително във всичките 24 супермаркета Piggly Wiggly в Чарлстън.

Статията е прочетена 690 пъти
Назад към брой 211Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024