Русофилството е доста дисидентско мероприятие в България в брой 211

Русофилството е доста дисидентско мероприятие в България
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Николай Малинов в Стара Загора: Русофилството е доста дисидентско мероприятие в България

„Русия представи своя многополюсен модел на света и той се оказа много жизнен във всички региони на планетата – Азия, Африка, Латинска Америка, Европа. Той е прекрасна триада – традиционни ценности, силна държава (справедлива, социална) и идеята за по-справедлив, многополюсен свят. Всичко това е отвъд леви и десни партийни централи, отвъд всички вероизповедания, конфесии и разбирания“. Това заяви в неделя в Стара Загора Николай Малинов, председател на Международното русофилско движение, по време на провелата се среща в препълнената зала на хотел „Верея“, с която рестартира прекъснатата от ковид пандемията инициатива на Политическа коалиция „Неутрална България“ и Национално движение „Русофили“ – „Диалог за България“.

Според Малинов в България Национално движение „Русофили“ се е специализирало в няколко основни направления. Едното е изучаване на руски език у нас, в страната са създадени 200 кабинета в детски градини. Другото е изпращане на студенти да учат в Русия, ежегодно на обучение в руски университети заминават 300 – 350 младежи. Третото направление е всичко, свързано с руските паметници. Списък с 678 триангулачни точки на паметници на Руско-турската освободителна война в България има в руското външно министерство, преди 20 години те са били 450. „Това е категоричен отговор на българския народ къде се намира в разбирането на света и отношението му на благодарност към Русия. Съветските паметници също са доста, макар отношението към тях в обществото да е друго. Но това са факти“, подчерта Николай Малинов.

Според него това е не само отношението към руския език и паметниците, а и всичко, свързано с руската култура – концерти, филми, руските телевизии в България, които въпреки забранените 6-7, останаха 14-15 и ги има във всички кабелни телевизии. Това са и всички руски канали, функциониращи в интернет, вестници, медии, макар и скромни и с по-малко влияние, които обръщат внимание на русофилството и на тази друга гледна точка.

Участниците в срещата

„Тази друга гледна точка трябва да е известна, макар че в момента тя до голяма степен да е дисидентство. Защото да си русофил в момента, е доста дисидентско мероприятие специално в България. Няма да назовавам нашите опоненти русофоби, но ако искат, можем да спорим на всякаква трибуна дали това, което правят, е фашизъм, или не. Според мен всички неща, които правим, за да се борим – събития, изложби, книги, концерти, фестивали, конкурси с десетки хиляди деца (от тази година те са международни), бих казал, че са своего рода асиметричен отговор на този фашизъм. Защото ние не цапаме и не рушим техните паметници, а чистим своите, възстановяваме и строим нови“, обясни председателят на Международното русофилско движение.

Малинов уточни, че на някои това може да се стори недостатъчно революционно и недостатъчно силно. „Ако някой може и знае как да тръгне срещу ръжена, да ни покаже как става“, подкани той. И обясни, че заради това движението се е специализирало на този етап в културно-масовата дейност. Отчитайки хилядите санкции срещу Русия, това са нещата, които русофилското движение в рамките на закона действително съумява да осъществява.

„64% от българите все пак симпатизират в момента на Русия въпреки огромните милиарди и акциите, които се правят срещу всичко що е русофилско и което би искало възстановяване на връзките с Русия, сочи социологическо проучване на американска компания“, обяви Николай Малинов и изрази надежда скоро то да стане по-широко известно в България. Той подчерта, че никой не е прекратявал договорите за добросъседство и сътрудничество между България и Руската федерация така, както са заложени преди десетилетия, функционират и до този момент.

„Това ни позволява, макар и във враждебна среда, да продължаваме да намираме форми и инициативи, чрез които да засилваме тези връзки, тъй като критичната маса славянство и православие ще дойде точно от Русия. Ние сме българи, не защото сме в НАТО или ЕС, във Варшавския договор или СИВ, а защото пишем на кирилица, говорим на български език и сме привързани към това, което наричаме традиционни ценности.

В този смисъл правдата е на наша страна“, беше категоричен Малинов. Той подчерта, че все по-ясно звучи мотивацията какво прави Русия в Донбас и какво прави Украйна със собственото си население и в Донбас. „Все по-ясно се вижда в тази война на изтощение между Европа и Русия кой се чувства по-спокойно, по-добре и побеждава“, заяви той.

Статията е прочетена 917 пъти
Назад към брой 211Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024