Александр Дугин: МНОГОПОЛЮСНО ЧОВЕЧЕСТВО в брой 211

Александр Дугин: МНОГОПОЛЮСНО ЧОВЕЧЕСТВО
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

… да създадем бъдещето, да осмислим настоящето и да спасим славното си минало, като осигурим приемственост на културата.

Реч на Форума за многополярност. Москва. Клъстер „Ломоносов” 26 февруари 2024 г.

Многополюсният свят е преди всичко философия. Основава се на критиката на западния универсализъм.

Западът се идентифицира с човечеството по расистки, империалистически начин. Някога Великобритания обяви всички морета и океани за своя собственост. Западната цивилизация е обявила цялото човечество за своя собственост – на първо място съзнанието. Така се разви един еднополюсен свят.

Има само едни ценности – западните. Има само една политическа система – либералната демокрация. Има само един икономически модел – неолибералният капитализъм. Има само една култура – постмодерната. Има само една представа за пола и семейството – ЛГБТ. Има само една версия на развитие – техническо съвършенство до постхуманизъм и пълно изместване на човечеството от AI и киборги.

Еднополюсният свят, според неговите поддръжници, е „триумф на световната история“, пълна победа на западното съвремие, либерализма, превърнал се в единствената и безспорна идеология на цялото човечество.

Многополярността е алтернативна философия. Тя се основава на фундаментално възражение: Западът не е цялото човечество, а само част от него, негов регион, негова провинция. Това не е цивилизация, в единствено число, а една от цивилизациите. И днес има най-малко седем такива цивилизации – оттук и най-важната концепция на многополярната теория – хептархията.

Някои цивилизации вече са обединени в огромни континентални държави, световни държави, цивилизационни държави или wénmíng guójiā (文明國家). Други тепърва ще го правят. Колективният Запад, страните от НАТО и васалите на САЩ са само един от полюсите.

Още три са:

– Русия-Евразия,

– голям Китай (Zhōngguó 中國) или Tiānxià (天下),

– Голяма Индия.

Всички те са цивилизационни държави, тоест нещо повече от обикновени държави.

И още три големи пространства, интегрирани в различна степен:

– ислямският свят, здраво обединен от религията, но все още политически разделен,

– черна транссахарска Африка,

– Латиноамерикански икумен.

И седемте цивилизации имат напълно различни религиозни профили, различни системи от традиционни ценности, различни вектори на развитие, различни културни идентичности.

А западната цивилизация, въпреки твърденията си, е само една от тях. Арогантен, нагъл, агресивен, измамен, хищен и опасен. Претенциите му за универсализъм обаче са неоснователни, а господството му се основава на двойни стандарти.

Мултиполярността се противопоставя не на Запада, а именно на претенциите на Запада за уникалност и универсалност. Знаем тези твърдения от първа ръка. Те проникват във всички системи на нашата култура, наука и образование. Западът проникна в нашите общества с токсичната си идеология, съблазни и съблазни елитите, постави обществото ни под свой информационен контрол и се опита да отведе младежта ни възможно най-далеч от вярата и традицията.

Но ерата на едноличната хегемония на Запада приключи. Позицията на Русия и лично на нашия президент Владимир Владимирович Путин сложи край на това, когато отказахме да пожертваме суверенитета си и влязохме в смъртна битка със Запада в Украйна. Ние воюваме в Украйна не с украинци, а с еднополюсен свят. И нашата неизбежна Победа ще бъде не само наша, но и победа на цялото човечество, което ще види от първа ръка, че властта на Запада не е абсолютна, че на него и на неговата политика на неоколониализъм и десуверенизация може да се каже решително „не“ и настоява на своето.

Русия е един от полюсите на многополюсния свят. Това не е връщане към стария двуполюсен модел. Това е началото на напълно нова световна архитектура.

Бързият растеж на китайската икономика и укрепването на китайския суверенитет, особено под ръководството на великия лидер Си Дзянпин, превърна Китай в друг напълно независим полюс. И като видя това, Западът, представляван от глобалисткия елит на САЩ, веднага му обяви търговска война.

Ислямският свят предизвика Запада предимно в религиозната и културната сфера. Западните ценности, които открито призовават за унищожаване на традиции, семейство, пол, култура, религия, са несъвместими с основите на исляма. Всеки един от близо 2 милиарда мюсюлмани разбира това днес. И днес ислямският свят има своя собствена война с глобалисткия Запад – в Палестина, в Близкия изток, където срамният геноцид над палестинския народ е в разгара си с пълното одобрение на Запада – побой над палестински бебета, жени, и стари хора.

Индия е друг полюс. Днес – особено при управлението на Нарендра Моди – това е цяла цивилизация, която се връща към своите ведически корени, към своята древна традиция, към своите основи. Той вече не е културна и икономическа колония на Запада, а изгряващ глобален гигант.

Африка и Латинска Америка последователно и методично, макар и не без проблеми, следват същия път.

Панафриканското движение подготвя пътя за обединена и всеобхватна африканска интеграция, свободна от неоколониален контрол. Това е нова теория, нова практика, която е поела най-добрите страни от предишните етапи на освободителната борба, но се основава на друга философия, където религията, духът и традиционните ценности играят най-важна роля.

Латинска Америка също продължава своя път на антиколониална борба. И тук народите търсят нови пътища за консолидация и обединение – частично преодоляване на остарели модели, които разделяха всички на десни и леви. В много страни от Латинска Америка привържениците на традиционните ценности, религията и семейството се обединяват с тези, които се застъпват за социална справедливост под знамето на обща борба – срещу неоколониализма на колективния Запад и неговата извратена античовешка култура

Многополюсният свят днес не е утопия и не е просто теоретичен проект. Шест цивилизации от седем (от планетарната хептархия) се обединиха в нов блок в БРИКС. Има представители на всяка от тях. Имаме работа с институционализирането на многополярността. Великото Човечество се обединява, разбира себе си, започва да хармонизира своите традиции и своите ориентации, своите системи от традиционни ценности и своите интереси.

Единствено колективният Запад, опитващ се да запази хегемонията си на всяка цена, категорично отказва да бъде включен в този неизбежен многополюсен процес. Изправя се срещу него. Сигнализира интриги и провокира конфликти. Извършва интервенции. Опитва се да задуши всички джобове на независимост със санкции и пряк натиск. И ако не се получи, тогава се влиза в пряка военна конфронтация – както в Украйна, в Газа, а не днес, утре в Тихия океан.

Западът обаче не е монолитен. Има два Запада. Глобалисткият Запад на либералните елити и традиционният Запад – Западът на народите и обществата. Самият традиционен Запад страда от всемогъществото на перверзните глобалисти и се опитва, където може, да вдигне въстание. Народите на Запада не са врагове на многополюсния свят. Те са преди всичко жертви. И както показва интервюто на нашия президент с консервативния политик и журналист Тъкър Карлсън, има много повече общо между Русия и американските антиглобалисти, отколкото изглежда.

Следователно истинската Победа на многополярността няма да бъде поражението на колективния Запад, а неговото спасение, завръщането му към собствените му – западни – традиционни (а не извратени) – ценности, към неговата култура (а не към отменената култура), към своите класически гръко-римски, християнски корени. Вярвам, че народите на сегашния Запад, освободени от глобалисткото иго, някога в бъдещето също ще се присъединят към Великото Човечество, превръщайки се в почтен полюс на един многополюсен свят. Да престанем да бъдем хегемон е не само в интерес на всички незападни цивилизации, но и в интерес на самия Запад.

Приветствам всички участници в нашия форум. Събрали сме се тук, за да създадем бъдещето, да осмислим настоящето и да спасим славното си минало, като осигурим приемственост на културата.

Толкова различни, специални, уникални, оригинални, суверенни – човечеството сме ние!

Статията е прочетена 1239 пъти
Назад към брой 211Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024