Втори конгрес на Международното движение на русофилите в брой 211

Втори конгрес на Международното движение на русофилите
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

В края на февруари в Москва се проведоха пленарната сесия на Форума за многополярност под патронажа на Международното движение на русофилите (МДР) и Втори конгрес на МДР 

В Москва започна работата на пленарната сесия на Форума за многополярност, който се проведе в Москва под патронажа на Международно движение на русофилите.

Първа излезе официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова:

„Столицата на нашата страна днес събра изключителни философи, политолози, журналисти, общественици, които представляват различни континенти, различни държави, различни философски концепции. Това е наистина изключително важно в наши дни, защото всичко, което виждаме днес, е разделението на човечеството по различни признаци или обединението въз основа на антагонизма срещу всички останали. Ето глобалните тенденции, които, за съжаление, се въвеждат с всички скорости в общественото съзнание.

Ние си помагаме заедно. Това не изисква предварителни условия, не е задължително, не представлява вид диктатура, административно управление, елементи на тоталитаризъм.

Това е обединение въз основа на тази добра воля, за която толкова малко се говори днес. Много се говори за свобода. Защо? Защото когато се говори за „свобода“, най-често се сблъскваме с подменянето на понятия. Свободата винаги трябва да бъде основана на добрата воля. Точно добрата воля е основата на това обединение, което предлага нашата страна“.

На 26 февруари 2024 г., в Москва, под егидата на Международното движение на русофили и с подкрепата на Министерството на външните работи на РФ и Администрацията на Президента на РФ, се състоя  Форум за многополярност. Форумът започна преди Втория конгрес на Международното движение на русофили, който  се проведе на 27 и 28 февруари.

В руската столица се събраха около 350 представители от 130 държави по света – от държави в Азия, Европа, Африка, Латинска и Северна Америка. Форумът е важна платформа за обмен на мнения на всички, които имат интерес към света и към Русия, които желаят да бъдат включени в руските културни и духовно-нравствени ценности.

Участниците дискутираха въпроси относно многополярния световен ред, диалога между културите и цивилизациите, защитата на традиционните ценности, противопоставянето на западната хегемония, „cancel“ културата и упорито насърчаваното разрушаване на институциите на семейството.

Освен пленарните заседания, в рамките на форума бяха планирани секции „Глобалният Юг: промяната в глобалната архитектура“, „Западът след хегемонията. Може ли да се спаси европейската цивилизация?“, „Ролята на Китай в мултиполюсния свят“.

Международното движение на русофилите бе създадено през 2023 година на учредителното събрание в Москва. То се изказа против разразилата се кампания на русофобия, както и в подкрепа на руското хуманитарно и културно присъствие в света с участието на представители от най-различни страни, различни религиозни и политически убеждения.

През изминалата година Международното движение на русофилите се превърна в забележителна организация, която обединява хора от всички континенти, различни култури, които не се страхуват да заявят, че обичат и уважават Русия, нейната история, принос в световната култура, нейния народ и ценности.

Вторият конгрес на Движението на русофилите и Форумът на многополюсността обединиха интелектуалци от целия свят, които не се страхуват да говорят за необходимостта от многополюсно устройство на света, базирано на взаимно уважение.

Събитието събра представители от страни от Азия, Европа, Африка, Латинска и Северна Америка.

Участваха министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, официалният представител на МВнР Мария Захарова, философът Александър Дугин и много други авторитетни и значими личности от целия свят.

Втори конгрес на Международното движение на русофилите

Статията е прочетена 1316 пъти
Назад към брой 211Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024