Колко ефективна е билборд рекламата? в брой 210

Колко ефективна е билборд рекламата?
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

Билборд рекламата е изпитана медия. Съществува под някаква форма от хиляди години и представлява голяма част от £901 милиона, похарчени за реклама в Обединеното кралство през 2021 г. Но това да си популярен не прави нещо автоматично полезна инвестиция. Напълно разумно е да се чудите дали билбордовата реклама работи и ако да, колко ефективна е тя. В това ръководство ще се стремим да отговорим на тези въпроси и всички други, свързани с ефективността на билборд рекламата.

Ефективна ли е билборд рекламата?

Простият отговор е да, билбордовата реклама е ефективна. Може да сме пристрастни, но данните не лъжат – единичен плакат от 48 листа ще бъде видян над 170 000 пъти на две седмици, което доказва, че билбордовата реклама е невероятно ефективен начин за достигане до голям брой хора. Достигането до клиенти обаче не е цялата работа. Билборд рекламата работи само защото публиката реагира добре, когато се показва този тип реклама. Проучване на Statista показва, че 40% от потребителите се доверяват на билбордови реклами (35% се доверяват на телевизия и 19% на вестници), поради което са отворени за комуникация по този начин.

Но, както при всички неща, успехът не е даденост. Ефективната билбордова реклама разчита на внимателно планиране, ориентирана към аудиторията стратегия и убийствено рекламно послание. Ако са въоръжени с всичко това, марки и организации от всякакъв размер могат да се насладят на ефектите от билборд рекламата.

Ефектите от билбордовата реклама

Резултатът от всяка билбордова кампания ще зависи от нейните уникални цели и контекст. Резултатите обаче обикновено могат да бъдат определени в една от три по-широки категории: обхват, активиране и слава.

Достигнатост

Както вече установихме, билбордовете се виждат редовно от голям брой хора. Привличането на вниманието на толкова много хора, без да се налага да плащате огромните разходи, свързани с телевизионната реклама, е едно от най-големите предимства на билборд рекламата. Мащабът на обхват, който билборд рекламата има, означава, че изграждането на информираност за марката е един от основните случаи на употреба. Същото важи и за фирми, които преминават през ребрандиране или искат да подобрят имиджа на марката си. Тези организации често се обръщат към билборд реклама, за да комуникират новия си имидж бързо и ефективно.

Активиране OOH индустрията претърпя трансформация през последното десетилетие, с възхода на дигиталните билбордове, носещи нови нива на интерактивност и измерване на аудиторията. Иновации като тази направиха активирането на клиенти (и точното приписване на тези активации) много по-лесно. Умното разположение, като например рекламирането на новия ви хранителен продукт по пътя към супермаркета, който го продава, е един от начините, по които марките могат да активират клиентите незабавно. Но освен за директно увеличаване на продажбите, билбордовете могат да се използват за повишаване на ефективността на други маркетингови канали. Например дигитален билборд може да покани своя зрител да следва и туитне на марка, преди да покаже въпросния туит на екрана в реално време. Или, ако целта ви са онлайн продажбите, на аудиторията може да се рекламира промоционален код, който да използвате на уебсайта си. Поради това възвръщаемостта на инвестициите на билборд рекламата е не само висока, но и мащабируема. Това играе голяма роля за това защо 96% от търговците* са доволни от възвръщаемостта на своите OOH кампании. Продажби, потенциални клиенти, социални медии – какъвто и да е вашият KPI, билборд рекламата може да ви помогне да го постигнете.

Защо билбордовата реклама е ефективна?

Когато се задълбочим малко в това защо билбордовото рекламиране работи, става ясно, че има редица причини, поради които е ефективно. Ето някои от основните:

1. Видимост

Билбордовете не могат да бъдат пропуснати – те са стратегически поставени на видни позиции и, за разлика от спонсорираните публикации в социалните медии, не могат просто да бъдат превъртени или пропуснати. Освен това рядко се конкурират за внимание с други реклами, което често се случва в наситения онлайн рекламен пейзаж.

2. Простота

Поради ограниченото пространство и време за излагане, билбордовете обикновено съдържат кратко съобщение, което може да бъде усвоено бързо и лесно. В комбинация с прост, но привличащ вниманието дизайн, това прави посланието по-запомнящо се, оставяйки трайно въздействие.

3. Повторение

Билбордовете обикновено се поставят в зони с голям трафик, където се виждат от хиляди хора. Много от тези хора минават покрай един и същи билборд всеки ден, като например пътуващи по време на редовното си пътуване до работа. Точно като изучаването на таблиците с времена, това повтарящо се излагане помага да се засили посланието и да се затвърди мястото му в съзнанието на публиката. 

4. Положителна асоциация

Макар и ефективна, билборд рекламата е една от най-малко агресивните форми на маркетинг. За разлика от списъците за имейл маркетинг и неподлежащите на пропускане предварителни видеоклипове в YouTube, от които потребителите са бомбардирани ежедневно, билбордовете не се натрапват на публиката, а вместо това привличат публиката към себе си. Билбордовите реклами също често осигуряват забавление на хората, чакащи автобуси или вървящи по същия скучен маршрут до дома. Взаимодействия като това означават, че потребителите обикновено имат по-положителни емоционални асоциации с билбордове, отколкото с много други видове реклама.

Измерване на ефективността на билборд рекламата

Има няколко различни начина за измерване на ефективността на билборда. Традиционно данните за местоположението (напр. колко коли/хора пътуват по маршрута всеки ден) предоставят най-добрата оценка за това колко хора са видели билборд. С течение на времето техниките за измерване се развиха, за да включват наслагване на GPS данни и друга информация върху тези маршрути. Ако рекламодателите искаха да знаят как билбордовата реклама допринася за приходите, те биха могли да разгледат връзката между датите на кампанията и увеличенията на продажбите. Но в наши дни не е нужно да оценяваме. Прозренията и измерванията на аудиторията са по-лесно достъпни, а дигиталното рекламиране на билбордове прави това една стъпка напред. Чрез използването на сензори за проследяване на очите можем да отчетем не само колко хора са минали покрай билборд, но и колко са го погледнали директно. За да проследят пътуването на клиента до точката на продажба, марките могат да включват връзки, хаштагове и други уникални параметри за проследяване в своите рекламни послания. Всяко взаимодействие с тези връзки може уверено да се припише на билборд кампанията.

Статията е преодоставена от Аутдор Медиа Тийм

Статията е прочетена 648 пъти
Назад към брой 210Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024