Мария Захарова: Войната срещу историческото наследство на българска земя тепърва набира скорост в брой 210

Мария Захарова: Войната срещу историческото наследство на българска земя тепърва набира скорост
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

В България е регистрирана поредна атака срещу общата руско-българска история. В центъра на Варна на 10 януари т.г. е изхвърлен от постамента и повреден бюстът на посланика на Руската империя в Константинопол през 1864-1877 г. граф Н.П.Игнатиев – руски дипломат, който има безценен принос за възстановяването на държавността на тази страна след петвековното чуждо иго. Местните власти уверяват, че паметникът ще бъде реставриран и върнат на мястото му, а самоличността на хулиганите ще бъде установена. Надяваме се, че това ще бъде изпълнено.

За съжаление, нов крещящ случай показва, че войната срещу историческото наследство на българска земя тепърва набира скорост. През декември 2023 г. Паметникът на Съветската Армия в центъра на София беше варварски унищожен, с демонстративно презрение към основополагащи правни норми. Много български граждани бяха ужасени. Преди това те са оставали ако не безразлични, то дистанцирани от този проблем, вярвайки, че „всичко ще се реши от само себе си“.

Няма да повярвате, но сега се чуват призиви за събаряне на може би най-популярния паметник – „Альоша” в Пловдив.

Подобен вандализъм е една от грозните прояви на русофобската кампания, отприщена на Запад и с желание подета от определена политическа част от софийския елит, която се основава на принципа „всички средства са добри в борбата срещу Русия“. Залогът е насилствена промяна на съзнанието на собственото население, заразяване с омраза и отравяне на отношенията между народите.

 Лошото е, че те (част от политическия елит на България) не разбират каква вреда си причиняват, като по същество се отвръщат от собственото си минало, обезценяват го и паметта на собствените си герои в името на съмнителна конюктура и чужда поръчка.

Статията е прочетена 982 пъти
Назад към брой 210Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024