С мъдрост и вяра в нашето право дело ще преодолеем предизвикателствата в брой 210

С мъдрост и вяра в нашето право дело ще преодолеем предизвикателствата
Категория: Сърцето, душата

Николай Малинов

Скъпи русофили,
Скъпи съмишленици

и  приятели,

Днес (06.01.2024), на Богоявление, когато новогодишните празници са зад гърба ни и погледите са отправени към новата 2024 г., бих искал най-искрено да ви пожелая крепко здраве, семейна хармония и спорна професионална работа.

Обръщам се към вас сега, а не в навечерието на Нова година или веднага след нейното посрещане, защото исках да споделя и своята тревога, и ми се стори твърде неподходящо да кажа тежки думи в празничните дни. Тези дни по принцип са за топли думи, за мечти. Русофилите винаги сме били мечтатели.

Предстои ни трудна година, скъпи съратници. Ще се сблъскаме с още по-тревожна действителност и още по-сложни въпроси за решаване. В страната ни с пълна сила и идеологическа ярост върви дерусификация на българското общество. Унищожаването на Паметника на Съветската армия и гаврата с монументалните му фигури е само началото на един системен опит да бъдат заличени вековните цивилизационни отношения между българския и руския народ.

Колективният Запад се опитва да демонизира Русия. Русофобите – съвременните фашисти, са на предния фронт и в нашата държава, с нейните официални институции. В ход е кампания за унищожаване на „Альоша“, фашизираните среди искат да заличат всички паметници, свързани с Русия. Започнаха да преименуват улици, носещи руски имена.

Фалшифицирането на историята, започнало преди 30 години, вече достига върхове, непостижими за ума и здравия разум – оказва се, че България не е освобождавана от турско робство, а е окупирана от Русия в името на нейни имперски интереси; че младите българи преди създаването на Третата българска държава са имали „страхотен шанс“ да станат еничари, защото това им отваряло пътя за социална реализация…

Няма да изреждам целия списък на гаври, лъжи и фалшификации, чрез които се унищожава българското самосъзнание, българската историческа памет, разкъсват се приятелските ни връзки с руския народ – този списък е добре известен. Насаждането на омраза към Русия е обезпечено медийно, финансово и институционално.

Кампанията срещу нас, започнала с арестите на наши ръководители и активисти през 2019 г., продължава и сега, безнаказано и без задръжки. Новата Държавна сигурност обработва и заплашва наши активисти. В образователните, научните институции и медиите се преследват хората с русофилски нагласи. За русофилите вече е трудно навсякъде — и в професионален, и в житейски план.

Какво ни предстои? Какво следва да бъде нашето поведение? Къде е балансът между окопната война и челната атака? Имаме ли сили за съпротива? Имаме ли ресурси – медийни, финансови и човешки, да отстояваме своите ценности?

Въпреки стотиците мероприятия и десетките успешни инициативи, които нашата организация провежда постоянно, трябва да признаем, че Стратегията на НД „Русофили“, която обновихме през 2020 г., вече не е достатъчно адекватна  на съвременната враждебна среда. Вече не може да става дума просто за задълбочаване и обогатяване на връзките с руската култура, икономика, образование, наука и политика. Успехите на международното русофилско движение и стъпките, които предприехме в борбата с българофобията,  не са достатъчни. Вкарани сме във война с Русия. Засега тази война е студена, но нямаме никакви гаранции, че няма да я превърнат в гореща.

Скъпи членове на НД „Русофили“,

Предстои ни Общо събрание. В цялата страна нашите структури ще проведат събрания, за да се подготвим за национална дискусия. Бъдещото си поведение трябва да обсъдим на всички нива. Трябва да изготвим нови програмни документи, нова стратегия, да формулираме и новото си поведение. Ние трябва да си отговорим на въпроса какво искаме от себе си, от близките си, от партиите си, от депутатите си, от България.

Скъпи съратници, един лидер е толкова силен  колкото е силен екипът му. Убеден съм , че историята, както винаги, ще постави всички и всичко на мястото им.

Необходими са  време и много общи усилия  за урегулирането на този нелесен момент в историята на човечеството по пътя към един многополюсен свят.

Отново искам да помоля всички, които милеят за нашата родина България и за организираното русофилско движение, които са свързани с ум и сърце с НД „Русофили“, да бъдем  активни, да бъдем себе си.

Желая на всички мъдрост, сили, здраве и късмет по трънливия път към победата, която категорично ще бъде – както винаги – на страната на доброто. Защото то  винаги побеждава стратегически. Ние, русофилите, ще сме сред тези, които диктуват модата в един нов по-справедлив свят, изграден върху разнообразието от идеи за развитието на света, традиционните ценности и силната, солидарна със своите граждани държавност.

Статията е прочетена 2652 пъти
Назад към брой 210Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024