Пряка линия и Голяма пресконференция с Владимир Путин в брой 209

Пряка линия и Голяма пресконференция с Владимир Путин
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Е. Березовска: Точно две седмици получаваме въпроси от цялата страна. Броят на обръщенията е наистина колосален. Говори и показва без преувеличение цяла Русия. Прямо, честно и откровено.

П. Зарубин: Екатерина [Березовска] и аз също разгледахме много подробно този колосален брой обръщения, прегледахме хиляди страници с вашите въпроси, гледахме много видеоклипове.

Е. Березовска: Като цяло последните две седмици бяха може би най-мащабното общоруско социологическо проучване. Павел [Зарубин] и аз имахме чувството, че сме не само журналисти, но като цяло и социолози.

П. Зарубин: Ясно е, че е просто физически невъзможно да се отговори на всички милиони въпроси, но, разбира се, има общи теми. А кои от тях са водещи? Несъмнено основната тема е специалната военна операция. Пишат както нашите военни, така и техните роднини. Плащания, удостоверения, снабдяване – днес със сигурност ще поговорим за всичко това възможно най-обстойно.

Е. Березовска: А къде без традиционните, популярни въпроси за жилища и комунални услуги, спорт и други?

Е, ето че започваме.

Здравейте!

В. Путин: Добър ден!

Е. Березовска: Тази година Общоруският народен фронт се включи в събирането на въпроси. Няма съмнение, че всички обръщения ще бъдат обработени, те няма да останат без отговор. Активистите на ОНФ разполагат с цяла година, за да направят това. А най-ярките, интересни и актуални въпроси ще бъдат излъчени в нашата програма днес.

П. Зарубин: „Вчера сутринта написах въпрос до moskva-putinu.ru, че заплатата ми не е изплатена, а вечерта тя дойде“. Много проблеми бяха решени дори превантивно, но колко много нерешени! И най-важното, всички ние вече живеем в съвсем различен свят и, разбира се, хората се интересуват не само от социалните въпроси.

Е. Березовска: Като цяло, кога трябва да обобщим резултатите от годината, но не и сега, две седмици преди Нова година? Декември винаги е традиционно богат на събития.
Миналата седмица, Владимир Владимирович, обявихте решението си да се кандидатирате за поста президент. В тази връзка един въпрос: какви са основните Ви задачи в страната и чужбина?

В. Путин: Казвал съм го много пъти, но не е грях да се повтарям. За страна като Русия е невъзможно да съществува без суверенитет, тя просто няма да съществува. Във всеки случай във вида, в който съществува днес и в който е съществувала в продължение на хиляда години.
Така че основното е да се укрепи суверенитетът. Но това е много широко понятие. Укрепването на външния суверенитет, така да се каже, означава укрепване на отбранителната способност и външната сигурност на страната. Това е укрепване на обществения суверенитет, което означава безусловно осигуряване на правата и свободите на гражданите на страната, развитие на нашата политическа система, парламентаризъм. И, накрая, това е осигуряване на сигурност и суверенитет в икономическата сфера, технологичен суверенитет.
Мисля, че точно сега, в отговор на вашия въпрос, не е необходимо да разкривам всички тези области, но съм сигурен, че аудиторията тук и цялата страна прекрасно разбират, че Русия не може да съществува без него. Финансовият, икономическият, стопанският и технологичният суверенитет е бъдещето на всяка страна, включително и на Русия.
Това са основните, макар и концептуални, насоки.

П. Зарубин: Само за икономиката: много хора по света са изненадани, че руската икономика не се е сринала под натиска на така наречените ни бивши партньори. Но те не крият целта си, че трябва да бъдем смачкани, притиснати – това са думите, които използват.
Каква граница на сигурност изобщо има руската икономика?

В. Путин: Достатъчно, за да се чувстваме не само уверени, но и да продължим напред.
И този предпазен марж – също сме говорили за това многократно, но ще го повторя – се осигурява от няколко компонента.
Първото, и това е най-важното, е високата консолидация на руското общество.
Втората е устойчивостта на финансовата и икономическата система на страната. Оказа се, и това беше изненада за нашите така наречени партньори, честно казано, и за много от нас, че през предходните десетилетия Русия е натрупала този резерв от сила и стабилност на своите финанси и икономика.
И третото, разбира се, е нарастващият капацитет на силовия ни компонент: армията и службите за сигурност.

Е. Березовска: Владимир Владимирович, ако говорим за конкретни икономически показатели, с какво можем да се гордеем?

В. Путин: Знаете ли, както обикновено правя, донесох със себе си таблица, тук няма нищо, което вероятно да не знаем, а вчера, мисля, министърът на финансите обяви някои цифри. Най-важният показател за икономическия растеж, ръстът на брутния вътрешен продукт, се очаква да бъде 3,5 процента до края на годината. Това е добър показател, той означава, че сме възстановили спада от миналата година, когато имахме, мисля, 2,1 процента. Ако цифрата за тази година е 3,5 процента, това означава, че сме се възстановили от спада и сме направили доста сериозна крачка напред.
За съжаление, инфлацията ни се повиши, като до края на годината се очаква тя да бъде 7,5 %, може би малко повече – до 8 %. Но Централната банка и правителството предприемат необходимите мерки. Можем да поговорим повече за това, имам предвид повишаването на основния лихвен процент и някои други мерки, които Централната банка и правителството предприемат. Предполагаме, че ще успеем да се върнем към целевите показатели.
Индустриалното производство нараства стабилно – 3,6%. Особено радващ обаче е ръстът на преработващата промишленост – 7,5 % за годината. Това не се е случвало от дълго време.
Особено положителен е 10-процентният ръст на инвестициите в основен капитал. Какво означава това? Днес имаме очевиден ръст на промишлеността и на БВП. Плюс 10-процентен ръст на основния капитал за инвестиции какво говори? Означава, че ни е гарантирано устойчиво развитие в средносрочен план, инвестират се пари, производството ще се разширява и ще се създават работни места. Ще кажа повече за безработицата.
Печалбата на предприятията е плюс 24%, а за банките не говоря, те ще спечелят 3 трилиона рубли, над 3 трилиона рубли. Разбира се, знам, че тази аудитория и страната като цяло ще кажат: ами, банките забогатяват и така нататък. Всичко това е разбираемо. Но тези хора, които държат парите си в сметките на руските банки, за тях това е добра новина – стабилността на руската финансово-банкова система.
Сега реалната заплата ще нарасне с около 8% след приспадане на инфлацията. Осъзнавам, че това няма да важи за всички, но средно за страната тази статистика е точна. И реалният разполагаем доход на населението също расте. Тук има повече компоненти, някъде под 5 процента.
Нивото на безработица, което споменах. Съвсем скоро се гордеехме, че имаме исторически нисък процент от 3 %. Вчера, когато с колегите ми се подготвяхме за днешната ни среща, за днешния разговор, тя вече е 2,9 процента. Това изобщо не се е случвало в историята на Русия. Това е много добър интегриран показател за състоянието на икономиката.
Когато говорих за повишаване на реалните доходи, трябва, разбира се, да спомена, че на 1 януари минималната работна заплата ще бъде увеличена с 18% наведнъж. Не сме го правили много често.
Държавният външен дълг намалява. Говори се и за макроикономическа стабилност и финансова стабилност. Държавният дълг е намален от 46 млрд. долара на 32 млрд. долара. А частният външен дълг също е намален (нашите компании добросъвестно погасяват всички заеми, взети от чуждестранни финансови институции) от 337 млрд. долара на 297 млрд. долара. С други думи, погасяването върви ритмично, често дори предсрочно.
И такъв интегриран социален индикатор. Вероятно днес ще имаме много теми по социални въпроси, но все пак има този интегриран показател – нарастването на продължителността на живота, нещо, за което винаги говорим и към което се стремим.
Вижте динамиката: през 2021 г. средната продължителност на живота в Русия ще бъде 70,06 години, през 2022 г. – 72,73 години, а през 2023 г. се очаква да бъде 74 години. Все пак това е показател за това как усилията на държавата в сферата на икономиката и социалната политика се отразяват на най-важния социален показател.

П. Зарубин: Онзи ден наградихте Героите на Русия и тогава видяхме, че казахте: за момчетата трябва да се погрижим, но правете, правете, правете.
Вече почти две години страната ни живее в условията на специална военна операция и, разбира се, в предаването ни се появиха множество въпроси от граждани по тази тема. Само ще прочета буквално някои от тях: „Как оценявате тези две години? Каква е ситуацията сега? Каква е динамиката? Целите и задачите на операцията – същите ли са, каквито бяха в началото, или вече не са?“ И, разбира се, най-важното: „Кога ще настъпи мир?“

В. Путин: Мир ще има, когато постигнем целите си, които споменахте. Нека сега се върнем към тези цели – те не се променят. Ще ви припомня за какво говорихме тогава. За денацификацията на Украйна, демилитаризацията ѝ, неутралния ѝ статут.
Вижте какво се случва по отношение на денацификацията. По време на преговорния процес, който имаше определен етап след изготвянето на евентуално споразумение, за което наскоро споменаха официални лица в Киев, като цяло те не се съгласиха, че е необходима някаква денацификация, и заявиха, че няма фашизация, няма нарастване на подобни настроения. Как би могло да няма? Когато един национален герой е добре познат не просто националист, а нацист. Бандера е издигнат в ранг на национален герой. Как не?
И когато ръководителят на днешната киевска администрация, пред очите на целия свят, аплодира бивш войник от СС, който е участвал пряко в Холокоста, в унищожаването на милион и половина евреи в Украйна, руснаци и поляци. Не е ли това проява на нацизъм? Затова въпросът за денацификацията е актуален. Вярно е, че по време на преговорния процес нашите преговарящи обикновено ни казваха, че по принцип не изключват възможността за приемане на някои законодателни актове в Украйна. Това беше тогава, по време на преговорите в Истанбул.
А сега за демилитаризацията. Ако те не искат да преговарят, значи сме принудени да предприемем други мерки, включително военни. Днес Украйна не произвежда почти нищо, те се опитват да запазят нещо там, но не произвеждат почти нищо, внасят всичко – извинете ме за мавруда – внасят всичко безплатно. Но тези безплатни услуги могат да свършат в даден момент и очевидно те малко по малко свършват. Но дори не в това е въпросът, мисля, че те все още ще дават, но унищожението се случва. Няма да си спомням тези цифри за самолетите, за системите за противовъздушна отбрана. Те им дадоха това, което им бяха обещали, 400 танка, 420-430 танка. Между другото, те им дадоха всичко, което им беше обещано. Всичко, което западняците обещаха, Украйна получи всичко, дори повече. Но ние унищожихме 747 танка само след така наречената контраофанзива. Това са данните от снощи. Почти 2300 бронирани машини от различни класове. Това е демилитаризация. Или ще се споразумеем за демилитаризация, ще се споразумеем за определени параметри и, между другото, ние се споразумяхме за тях по време на преговорите в Истанбул, но след това просто хвърлихме тези споразумения във фурната. Има и други възможности – или да постигнем споразумение, или да го решим със сила. Именно към това ще се стремим.

П. Зарубин: Въпросът е кратък, но тревожи много хора: ще има ли втора вълна на мобилизация?

В. Путин: Осъзнавам, че това е деликатен въпрос. Вижте, ние проведохме частична мобилизация и тогава призовахме 300 000 души. Между другото, отначало имаше много ирония и подигравки по този повод и те дадоха на тези хора името „мобикс“. Спомням си всичко това много добре. Момчетата вършат страхотна работа, просто страхотна. 14 Герои на Руската федерация от средите на мобилизираните. Не говоря за медали и ордени за други заслуги. Сега мисля, че 244 000 са директно в зоната на бойните действия, в зоната на Севернокавказкия военен окръг. Сформирани са полкове за обслужване на техниката, защото сред тях има много добри специалисти, а хората са много търсени. Мисля, че 41 000 души са уволнени поради навършване на пределна възраст, здравословни причини и т.н.
След това стартирахме доста мащабна кампания за привличане на хора, които доброволно да подпишат договори с въоръжените сили. И планирахме да наберем, мисля, около 400 000 души до края на годината. От снощи ми съобщиха, че са вербувани 486 000 души, а потокът от наши хора, които са готови да защитават интересите на Родината с оръжие в ръка, не намалява. По хиляда и половина всеки ден в цялата страна. Така че заедно с доброволците, това е само условно разделение, те подписват договор за две или три години, и така наречените доброволци, въпреки че всички, всъщност, са герои и воини на Отечеството, но те имат само за една година, за по-кратък период, но всички заедно – ще бъдат под половин милион души до края на тази година. Така че защо ни е нужна мобилизация? Затова днес няма нужда от нея.

* * *
Без подборка на въпросите, имаше и такива като:
„Защо вашата реалност се разминава с нашата действителност?“

Д. Песков: Ако позволите, нека ви напомня, че имаме комбиниран формат, имаме и пряка линия, и пресконференция, така че нека да започнем комуникацията на президента…

Л. Колиева: Ако мога да дам първата дума на момичето от Кавказ?

Д. Песков: Една секунда, извинете ме, моля.

В. Путин: Виждате ли, ние имаме демокрация. (Обръща се към Л. Колиева.) Кажете ни обаче какво искахте. Дмитрий Сергеевич, заповядайте.

Д. Песков: Дайте ми микрофона, моля.

Л. Колиева: Здравейте! Казвам се Людмила Колиева и съм представител на Северна Осетия, регион 15.
Владимир Владимирович, Северна Осетия винаги е защитавала интересите на нашата страна. Това са Исса Плиев и Хаджи-Умар Мамсуров – велики пълководци и Герои на Съветския съюз, доказали се във Великата отечествена война. И сега интересите на Северна Осетия, т.е. интересите на Русия, също продължават да се защитават от представителите и жителите на Северна и Южна Осетия и на целия Северен Кавказ.
Какво да кажа? Включително много доброволци. Например в Северна Осетия имаме две доброволчески подразделения – „Буря“. Осетия“ и „Алания“. Днес има много привилегии и различни мерки за подкрепа на военнослужещите, които служат по договор. Ще могат ли доброволците също да разчитат на тях?
Благодаря ви.

В. Путин: Знаете ли, разглеждам въпросите, които идват, но, разбира се, е невъзможно да се разгледа всичко. Колко са, Дмитрий, общо?

Е. Березовска: Повече от два милиона.

Д. Песков: Вече два милиона и 100 хиляди.

В. Путин: Но въпреки това Дмитрий Сергеевич ми донесе преди няколко дни купчина от тях и аз ги прегледах, а там има много такива въпроси. Искам още веднъж да повторя позицията си и вероятно ще има още такива въпроси. Всички доброволци, всички, които защитават интересите на Русия с оръжие в ръка, които се борят за нея, които рискуват живота и здравето си, всички трябва да бъдат поставени при абсолютно еднакви условия.

Ето го и 4 часовото видео от горната стенограма:
https://youtu.be/5QfvjfGDbZU
https://dzen.ru/video/watch/657b3d9adaf56139a3ae9547
Превод: Олег Костадинов

Статията е прочетена 1635 пъти
Назад към брой 209Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024