Макроикономист разкости финансовата политика на кабинета в брой 209

Макроикономист разкости финансовата политика на кабинета
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Макроикономист разкости финансовата политика на кабинета: Асен Василев е с вързани ръце и крака от сглобката. ППДБ не смеят да правят реформи, защото олигархията им е скъпа

„Очевидно е, че в момента Асен Василев е с вързани ръце и крака от сглобката“. Това заяви пред БНР макроикономистът проф. Боян Дуранкев – преподавател в УНСС, в коментар за бюджета за следващата година.

„Той не може да направи нищо повече от това, което е в момента – да промени данъчната политика. Но може да предложи някои дребни промени, за да увеличи събираемостта на данъците“, смята той.

Според него засега никой не предлага сериозни промени и преход към европейски тип фискална и данъчна политика. По думите му, за да се напълни бюджетът и нещата в България да вървят по-добре, първо трябва да преминем към европейски тип на преразпределение на брутния продукт. Освен това той отбеляза и данъчното облагане – прогресивно данъчно облагане в повечето страни на ЕС и ниският плосък данък върху физическите лица и корпорациите в България.

„Не е разрешено на сегашния финансов министър да проведе някакви реформи, а нямам и увереност, че самото ПП-ДБ като управляваща сила са склонни да приемат такива реформи, тъй като в България олигархията ни е скъпа и богаташите си пазят имането“, обясни икономистът.

И продължи: „Лъхат вече едни ледени ветрове от ЕС, където сме на прага на рецесията. Тъй като българската икономика е свързана пряко с европейската, нищо чудно това да повлияе доста сериозно върху това, което ще се случва на практика в българската икономика“.

Проф. Дуранкев отбеляза, че инфлацията в България пада по-бавно от тази в еврозоната. Според него „мечтата за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г.“ няма да се случи вероятно заради високото ниво на инфлацията. „Ледените ветрове и по тази линия са много силни“, каза той.

Икономистът изказа мнение обаче, че това не е толкова фатално. По думите му проблемите са другаде – да се намали дефицитът в следващите години, да се увеличават доходите по-бързо, както и да се увеличава икономическият растеж.

„Периферна третокласна икономика – така се води българската икономика. Чакат ни десетилетия, докато достигнем средното ниво на качество, стандарт на живот, и трудови възнаграждения“.

Източник: ИА ПИК

Статията е прочетена 1489 пъти
Назад към брой 209Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024