Лавров пред пълна зала в Скопие: ОССЕ е в плачевно състояние, защото се превърна в придатък на НАТО в брой 208

Лавров пред пълна зала в Скопие: ОССЕ е в плачевно състояние, защото се превърна в придатък на НАТО
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Когато говорител на Европейската комисия каза, че санкционираният Лавров ще бъде допуснат до заседание на ОССЕ, много коментатори се учудиха. Официална Европа обясни, че това изключение се прави, за да може министри на ЕС да се срещнат лице в лице с лъжите на Лавров.

Ето някои от лъжите, изречени от Лавров на срещата на върха в Скопие:

– Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е пред колапс и Западът убива шансовете за съживяване на тази организация.
– На практика тази организацията беше унищожена през 1999 г..

– През 1999 г. НАТО извърши неприкрита, брутална агресия срещу Югославия, член на ОССЕ и ООН. А през 2008 г., в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, Косово беше откъснато от Сърбия без никакъв референдум.

Нашата външна министърка Габриел обаче не чу лъжите. Тя, заедно с Блинкен, скочи възмутена още след като изказването на Лавров бе обявено. Г-жата напусна енергично, със замах, защото олицетворява принципната и прогресивна позиция на България и не може да слуша такива работи.

Лавров пък, съвсем невъзпитано, когато тръгна към мястото си, не поздрави никого, с изключение на министъра на външните работи на Сан Марино Лука Бекари.

Русия трябва да констатира със съжаление, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в плачевно състояние и перспективите ѝ като организация са неясни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща на външните министри на ОССЕ, съобщава ТАСС.

"След малко повече от 12 месеца ще се навършат 50 години от Заключителния акт от Хелзинки. Трябва да отбележим със съжаление, че ОССЕ се доближава до тази годишнина в плачевна форма и нейните перспективи остават неясни", отбеляза той.

Лавров припомни, че Русия е положила максимални усилия за формиране на общо пространство за сигурност в Европа, основано на сътрудничество.

"За съжаление, западните политически елити, които си присвоиха правото да решават съдбата на човечеството, направиха недалновиден избор не в полза на ОССЕ, а в полза на НАТО - в полза на философията на сдържането, на геополитическите игри с печелещи и губещи и логиката "господар - роб". Един от ключовите компоненти на тази политика беше безогледното разширяване на НАТО на изток, започнало след разпадането на Организацията на Варшавския договор", коментира руският външен министър.

Лавров добави, че държавите от НАТО собственоръчно са разрушили политическото и военното измерение на ОССЕ.

След това той представи военната интервенция на НАТО в Югославия и Косово, като военна агресия и обвини Запада за подклаждане на конфликтите в Грузия и Украйна. Русия атакува Грузия през 2008 г., а Украйна първо през 2014 г. и след това през 2022 г.

"Провокацията на САЩ, които Грузия изпълняваше и опита за създаване на плацдарм в Украйна доведе до този резултат", каза още Лавров.

"Ще може ли някога ОССЕ да бъде адаптирана към реалното развитието на света и отново да стане площадка за разглеждане на проблемите за регионална безопасност, с принцип на равенство за всички държави участнички. Засега въпросите са повече от отговорите", каза Лавров, след което напусна залата.

Балтийските страни и Украйна бойкотираха срещата за присъствието на Лавров. Той също така беше принуден да мине през Гърция със самолета си, защото България не позволи навлизането му във българското въздушно пространство. Причината беше санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова.

ОССЕ преминава през сложен период, но платформата остава важна и трябва да бъде съхранена, посочиха в изявленията си голяма част от участниците в срещата по време на първото пленарно заседание.

Източници: news.bg, dnes.dir.bg, dariknews.bg

Статията е прочетена 849 пъти
Назад към брой 208Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024