В Република Чувашия искат да правят български исторически парк в брой 208

В Република Чувашия искат да правят български исторически парк
Категория: Сърцето, душата

В селището Шемурша, на около 150 км.южно от столицата на Република Чувашия Чебоксари, в неделя беше открит официално паметник на създателя на Волжка България Кан Котраг. Идеята е около този паметник да бъде изграден цял исторически парк, пресъздаващ историята не само на Волжка България, а и на останалите български държавни образувания.

Котраг е вторият син на владетеля на Велика България – Кан Кубрат.

След смъртта му около 650 год. неговите синове Батбаян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек не успели да запазят единството на държавата и под натиска на хазарите кубратовите синове се разделили и се преселили с части от българите в други земи.

Аспаруховите българи излизат на Дунава и създават държавата Дунавска България . Ордата на Кан Батбаян остава в Приазовието и признава властта на хазарите. Преобладаващата част от победените българи („черни българи”) остават в Приазовието и Кубан и се подчиняват на хазарите, като им плащат данък. Хазария става хегемон на Каспийско-Черноморския регион.

Една от ордите с водач Кан Котраг (според чувашките източници) се премества от територията на Велика България на север и се заселва в района на Средна Волга и Кама, където впоследствие се формира държавата Волжка България.

Пълна с перипетии е историята на тази страна. Епична е борбата им с монголите, а после и с великото московското княжество.

Така или иначе днес в няколко региона на Руската федерация има хора, които са с българско самосъзнание. Това са републиките Татарстан, Башкортостан, Чувашия и Марий Ел.

След падането на комунизма българската идея отново се появи по тези земи. Разбира се, има и центробежни сили, които са против нея, а има и много подръжници. Различията са много и на първо място това е религията. Една част от смятащите, че са произлезли от българи днес са мюсюлмани – в Татарстан и Башкортостан. Това е била официалната религия във Волжка България. Други днес, поради вековното руско въздействие, са православни християни – в Чувашия и Марий Ел.

Така или иначе, в Чувашия успяха за първи път да официализират историческите си връзки с Волжка България.

Автор и изпълнител на проекта за паметник на Кан Котраг е чувашкият скулптор Николай Кондрашкин.

С идеята са ангажирани местни бизнесмени, депутати в чувашкия Държавен съвет, общественици и дейци на културата.

На събитието присъстваха от Република България представители на „Обществената Академия за наука, образование и култура” (ОАНОК) – София, България и на АИРБК – „Асоциация развитие на българската култура“- Москва.

Статията е прочетена 750 пъти
Назад към брой 208Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024