Николай Малинов в популярното политическо предаване „Большая игра“ в брой 208

Николай Малинов в популярното политическо предаване „Большая игра“
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Председателят на МДР и почетен председател на ППРВО Николай Малинов в популярното политическо предаване „Большая игра“ на 1-ви канал на Руската телевизия – 28.11.2023 г.:

Вячеслав Никонов, водещ: Николай Малинов представлява световно движение на русофилите. И за него, разбира се, Руският Народен Събор е също нещо много близко. Във всеки случай днес, когато президентът говореше за руския свят, той каза, че това в края на краищата не зависи от националността, не зависи от вероизповеданието. Това накрая е, ако щете, самото възприемане, самата идентичност.  

Николай Малинов: Знаете ли, самият факт, че огромна част от присъстващите в залата сме като минимум добри познати, ако не и приятели, практически всички, нали. Това действително показва един вид мащаба на нашата работа и на Международното Движение на Русофилите. Но Русия, как да ви кажа, от църковнославянския език е дошла при нас прекрасната дума ПРАВДА. Западният свят за съжаление загуби два основни ориентира. Единият е кое е добро и кое е лошо. И вторият – ПРАВДА. За тях няма никакво значение кое е ПРАВДА и кое ЛЪЖА. И в това отношение, ако следваме руската традиция като отделна цивилизация, в цивилизацията трябва да съществува симфония на прагматичното и духовното. И само моделът, който Русия сега предлага на света, съществува в тази симфония.  

С идеята за традиционни ценности, силна държава и многополярен свят. И тази симфония с правдата и с ясно разбиране за това какво е добро и какво е лошо. За съжаление в Европа и в много части на света на така наречения Златен милиард, не го виждаме. Те загубиха своя характер, те загубиха своето лице. И това в общи линии е прелюдия към края на този Златен милиард. Парламентът на България за първи път взе решение за пряко подпомагане на Украйна. Преди той някак си действаше по обходен път през Румъния, прехвърляше някак оръжия през Полша. И ето сега вече парламентът ратифицира официално споразумение между МВР и украинското Министерство на отбраната за предаване на 100 бронетранспортьора. Вярно е, че най-младият от тях е на 40 годишна възраст, но въпреки това. 

В. Никонов: България вече излезе на предна линия и вече нищо не крие. Защо? 

Н. Малинов: Това зависи от начина, по който гледате на това. Да погледнем на това от гледна точка на факта, че Америка на практика изхвърли всичките си стари неща, своята стара техника, за да произведе нова. И забелязахте ли, че миналата седмица в Европа избухна скандал. Те се опасяват, че Европа не могат пряко да доставят и от това да печелят. А Америка го прави. Тоест, ако влезете в главата на тези англосаксонски натовски един вид хора, за тях това са също и пари. Така че, ако търсите тяхната логика, това и е тяхната логика. В това число основният проблем е опитът за спускането на България, това произтича по много направления, не само военно-техническо, за което говорим, това спускане на България в украински сценарий. Тоест, противопоставяне между русофили и русофоби, между тази част здравомислещо общество и онези радикали, до степен, когато България бъде въвлечена в същия сценарий. Но това не касае само България, това касае цялата тази ос държави по Триморието, за което тук говорихме не веднъж. И разбира се, тук е много важно да не оставяме такива неща без отговор. Но струва ми се, трябва да се търсят асиметрични отговори… 

В. Никонов: (Защото бронетранспортьорите ви са с 40 годишна давност ????) 

Николай Малинов: …защото симетричните отговори на българското русофилско общество биха довели до украинския сценарий. 

В. Никонов: Николай, вие сега сте част от западната цивилизация, поради което също се и явявате предмет, който тази западна цивилизация по-скоро използва. 

Николай Малинов: Бих искал, продължавайки да започна с това, ще си позволя като историк да кажа, че има една характеристика, която трябва да се припомня както в Русия, така и на запад. За Руската империя, а след това и Съветската. Във всички територии, на които е идвала руската и съветската държава, са живели по-добре, отколкото в самите територии, съответно на Русия и Съветския съюз. Вижте Средна Азия, вижте Кавказ, вижте част от Европа, Близкия изток. В момента, когато Русия е отивала там, те са живели много по-зле, отколкото в Русия. Това и казвам, че тази характеристика защо ли, не обичат да озвучават. А ние виждаме какво се случва с другите империи.  

Може да погледнем и в берлинския музей, не само в Лондон, какво е изнесено. Всяка седмица чуваме за огромни европейски производства, които се преместват в Америка. А Америка, която премахна практически Русия от Европа, а Русия все едно, доставя чрез посредник, този марж Америка прибира за себе си за сметка на социалната структура в Европа. Ще кажа още веднъж, изгубен е характера на тези страни в Европа. Вижте колко меко се изразява Мицотакис. Той там се навежда през лявото си рамо, опитвайки се да обясни, че сме разрязали Мона Лиза на две, но едновременно да каже, че това е и негова воля. В тази ситуация в Европа все повече и повече ще идват на власт сили, можете да ги наречете дясно- консервативни, леви, независимо как, които ще се борят за характера на Европа. Надявам се, че Европа ще намери в себе си сили да дойдат такива хора на власт. Какво се случва там, в Европа? Какво се случва – и вътрешната, и външната политика бих определил с една дума – „еклектика“. Да, защото, вижте, те говорят едно, а правят точно обратното. В това число и Америка, изглежда, че тя говори за мир и иска да заблуди Русия, за да вземе някакъв тайм-аут в тази ситуация. А работата е в това, всички разбираме, че на Америка е нужна голяма война,   по размер приличаща на първата, на втората, за това, за да реши своя проблем от 33 трилионна задлъжнялост. И тя не може този въпрос да го реши. А тя не може да го реши, именно защото многополярният свят се състоя и многополярният свят не позволява да разраснат конфликта така, че това да би било по плана на врага. Същото се случва и в Европа. В началото казах, че Европа е изгубила своя характер. Европа е загубила въобще своята идентичност. Тя е загубила разбирането какво е добро и какво е лошо.  

В. Никонов: А ние станахме по-силни. И това Путин, по мое мнение, много добре го каза на Руския Събор. Да го чуем.   ("ПУТИН: Ние станахме по-силни. В състава на Русия се върнаха наши исторически региони. Обществото се отказва от всичко повърхностно и се обръща към истинските, автентични ценности. Пьотр Аркадиевич Столипин навремето подчертаваше, че над всичко е правото, опиращо се на всенародната сила. И ние заедно показахме и такава всенародна сила, и такава всенародна воля, решимост да отстояваме именно своите, коренни интереси, коренните интереси на народите на Русия, ръководейки се не от чужди, заимствани от някого, а от собствения суверенен мироглед, от своето разбиране за това, как трябва да се развива семейството и цялата държава, да строим Русия за себе си и за нашите деца").  

Да строим Русия за себе си и за нашите деца, поставяйки начело нашите национални интереси. С това се отличава политиката на Русия от политиките на западните страни, от политиките на европейските държави, които отдавна са поставили интересите на САЩ пред интересите на собствените си граждани, на собствена икономика и изобщо пред всички собствени интереси, които биха могли да бъдат у тях. Действително, Русия сега стана по-силна. а това означава, че ПРАВДАТА е с нас и нашето дело е право, победата ще бъде наша!

Превод и субтитри: Олег Костадинов

Статията е прочетена 1295 пъти
Назад към брой 208Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024