ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за местните избори 2023 в брой 207

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за местните избори 2023
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образци на хартиената и на електронната бюлетина за гласуване за предстоящите на 29 октомври местни избори.

Ще има общо 4 вида бюлетини - за кметове на общини, за кметове на кметства, за общински съветници, както и за кметове на райони в София, Пловдив и Варна.

Най-дългите бюлетини ще са в София – за общински съветници и за кмет. Очаква се те да са около 60 см. Втора по дължина е бюлетината за общински съветници на Варна.

При гласуването с хартиени бюлетини няма разлики спрямо предишни години.

От ЦИК показаха и как ще става гласуването с машини на изборите. Избирателят ще трябва да постави карта в устройството, както е било и досега. След това на екрана ще се покажат бюлетините, за които ще има право да гласува – за кмет на община, за съветници, за кмет на кметство. След това той трябва да маркира в кои от тях иска да подаде гласа си, след това трябва да натисне бутона "Потвърждавам". После на екрана ще се покажат избраните от него видове избори и той може да потвърди или да коригира решението си.

Избор на видовете вот

Ако избирателят е решил да гласува с всички бюлетини на устройствата, първо ще се покаже тази за общински съветници. Тя ще се прелиства с бутона "следващата страница". Когато бъде маркирана дадена партия или коалиция, ще могат да се посочат и преференциите, ако избирателят желае да гласува за определен кандидат. Когато е готов с вота си, избирателят ще трябва да натисне бутона "Към следващ избор". Тогава ще се покаже бюлетината за кмет на община, а когато маркира вота си в нея отново ще трябва да натисне "Към следващ избор".

Накрая избирателят натиска бутона "Преглед", а след това ще се покаже какъв избор е направил в изборите, за които е заявил, че ще гласува. Ще се изписват имената на партиите, коалициите и кандидатите, за които е решил да гласува. Той има възможност да промени вота си, ако е допуснал грешка.

Бюлетините от машинното гласуване ще се отпечатат накрая една след друга, след като избирателят вече е натиснал бутона "Гласувай". Избирателят трябва да сгъне бюлетините, да ги подаде на секционната комисия, за да им бъде поставен печат.

Колко ще са избирателните секции

Очаква се секциите за гласуване за местния вот, включително подвижните, да са поне 12089.

Броят им обаче не е окончателен, защото предстои разкриването на секции в лечебните заведения, местата за задържане и домовете за възрастни хора. Това ще стане до 48 часа преди началото на вота.

Статията е прочетена 1140 пъти
Назад към брой 207Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024