Предизвикателствата пред международното русофилство в брой 206

Предизвикателствата пред международното русофилство
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

на снимката: Николай Малинов и част от чуждестранните гости на Първия международен русофилски събор преди началото на конференцията за развитието на международното русофилство, състояла се в Пресклуба на БТА.

Предизвикателствата пред международното русофилство

Русофили от Австрия, България, Кипър, Словакия, Турция, Франция и Швейцария дискутираха предизвикателствата пред международното русофилство

„Основната причина за възникване на организираното международно русофилство е тежката патология в международните отношения, която се основава на санкции, на отричане на руската култура, на руската история, отричане на правото за достойно съществуване на всяка нация. Сблъскваме се с пещерен атлантизъм, с едно съвременно Средновековие, което строи своите клади и организира своята Инквизиция. Ние обаче имаме своя отговор и той е в цялата палитра от мероприятия, които провеждаме – фестивали, конференции, конкурси, грижа за паметници, издаване на книги. Днес отговорът на пещерния атлантизъм, който ни е обявил война, е Съборът който проведохме и конференцията, която събра представители на толкова много страни. С международното русофилско движение ние създаваме граждански, обществен отпор в световен мащаб. Създаваме  различни площадки за диалог и участваме в тях. Диалогът е нашето оръжие срещу санкциите и омразата.“ С тези думи Николай Малинов, председател на НД „Русофили и на Международното движение на русофилите (МДР) откри конференцията на тема „Предизвикателства пред българското и международното русофилство“, която се състоя в пресклуба на БТА в София ден след успешния Първи международен русофилски събор край Калофер. В нея взеха участие и някои от чуждестранните гости на събора.

***

Съборът беше прекрасен и много ентусиазиран, срещнахме съмишленици от различни страни, отбеляза Ги Метан – учредител на МДР от Швейцария, политолог, журналист, писател и бивш депутат. Той сподели, че във всяка страна русофилите са изправени пред локални проблеми, но общото е тази ужасна русофобия, агресивност и атака на традиционните ценности. Ето защо срещи, подобни на тази в Калофер, са важни, за да се постигне така необходимата синергия, която дава сила.

Три основни цели на движението на русофилите вижда Ги Метан: да се съхрани и развие изграденото върху многогодишни културни и духовни връзки приятелство с Русия; да се съхранят и укрепят – като контрапункт на неолибералните ценности – онези базисни ценности, основани на християнството, които утвърждават семейството, приятелството, върховенството на природата, човечността и духовността; да се запази равенството и равновесието между нациите и народите, в противовес на доминацията на една единствена нация.

***

Дори да има движение на американофили, бих се записал в него, каза в свой стил популярният политически анализатор Валентин Вацев. Защото по думите му всички „филски“ движения са пацифистки в своята дълбока същност. Да си русофил, означава да се бориш за мир, да спасиш страната си от война. Световното русофилство, което започва от България, има същата цел – пацифизма, мира, мира за цялото човечество, против всички възможни диктатури и всички възможни господства,  доминации и насаждане на насилие. Държа да отбележа, че 70% от американците също не поддържат никакви войни, каза Вацев. В неговото разбиране светът преживява началото на Трета световна война и това променя и ролята на русофилството, чийто основен смисъл е борбата за мир.

***

Никога след Втората световна война светът не е бил изправен пред такава русофобия и такова отрицание на всичко руско, констатира Фабрис Сорлин, учредител на МДР от Франция. От 2014 г. насам западният елит настройва хората, че русофобията е насочена само към политическото ръководство на Русия. Днес обаче виждаме, че санкциите са насочени срещу руския народ, неговата култура, неговата цивилизация.

„Задачата на западните елити е да забранят общуването с руската култура, и руските хора. Нашата задача е да не позволим това, а да развиваме общуването. Западните елити се опитват да изтрият исторически страници, особено истината, че Русия освободи света от фашизма. Нашата задача е да пазим истината за историята. Искат да изтрият културния принос на Русия – нашата задача е да го запазим и развием“, обобщи Фабрис Сорлин.

***

В Европа според проф. Нако Стефанов винаги е имало различни фобии. Но единствената етнофобия, която се е превърнала в идеология е русофобството. Той я нарече идеология на ненавистта.  Тя се е превърнала в идеология на атлантическите елити, която нанася големи поражения на Европа и света и напомня мрачните времена на фашизма.

Всеки, който заяви  различно отношение към Русия, се стигматизира, а скоро тази вменена вина може да превърне и в престъпление, изрази тревогата си проф. Стефанов. Да се криминализира любовта към Русия, е много страшно, смята той. Затова „народите трябва да осъзнаят тази опасност и да кажат „Но пасаран“, както го казаха някога на фашизма“.

***

Никой друг народ по света не е в състояние да породи такова международно движение освен Русия, убеден е Ян Чарногурский, бивш министър-председател на Словакия и учредител на МДР. Защото Русия, във всичките си исторически превъп­лъщения, е предизвиквала емоции в другите народи, помагайки в техните борби за освобождение и независимост.

***

Патрик Попел, геополитически анализатор от Австрия,  отбеляза голямото влияние на САЩ в политиката и културата, което причинява големи вреди и трябва да се създаде нещо, което да му противостои. Тази роля той възлага на световно русофилство. Става въпрос за суверенитета на отделните държави, за защита на собствената култура и за бъдещето на младежта. Швейцария например погреба своя неутралитет, посочи Попел. Същото се отнася и за Австрия. През страната се транспортира оръжие към Украйна. И това въпреки че Австрия дължи на Русия своята неутралност и своето освобождаване от фашизма. Цяла Западна Европа се е превърнала в американски сектор, каза още Патрик Попел. Той е убеден, че европейските държави трябва да отвоюват отново своя суверенитет и да заживеят в мир с Русия.

***

Първото предизвикателство според Микис Филаниотис, член на Координационния съвет на МДР като представител на Република Кипър, е всяка страна да стане силна, свободна и суверенна, тъй като сега много страни са под силното геополитическо, неоколониално, икономическо и военно влияние на САЩ и зависимите бюрократи на Евросъюза. Второто предизвикателство е да се преустанови моралният упадък,  съпроводен с отклонение от всички традиционни ценности и принципи, съществуващи от векове. „С Божия помощ трябва да преустановим това безумие и тази катастрофа на човешкия род и да върнем на децата си откраднатата им дъга“, каза Микис Филаниотис. Третото предизвикателство според него са несправедливите правила на монополярния свят.

Ако не реагираме именно сега и не се борим, за да променим управлението на света, срещу несправедливата хегемония в монополярния свят, срещу неоколониализма и икономическата глобализация, срещу двойните стандарти и моралния упадък, ще продължим да пропадаме и да живеем като хора второ качество, смята кипърският гост. Повечето страни според него разбират, че е настъпил преломен момент в глобалната политика и икономика, и започват да се обединяват именно около Русия, която подобно на 1941 година, когато пое най-мощния удар на Вермахта, сега приема много силния военно-икономически удар от колективния запад и НАТО.

Източник: Русофили.бг

Статията е прочетена 1295 пъти
Назад към брой 206Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024