Това беше най-честната война в историята на целия 19 век в Европа в брой 204

Това беше най-честната война в историята на целия 19 век в Европа
Категория: История

Проф. Андрей Пантев, един от най-ерудираните български историци със световна известност:

Това беше най-честната война в историята на целия 19 век в Европа

Поводът е Трети март и разгорещените спорове да бъде ли тази дата отменена като национален празник на България, какво е донесла тя на България

Това беше най-честната война в историята на целия 19 век в Европа. Това беше война на вярата! Това беше победа на вярата! Войничетата, които форсираха Дунава, виждаха, че един народ отсреща първо се моли на същия Бог по същия православен начин, второ, че казва любов, мамо, хляб с една и съща дума. И този народ заслужава да бъде свободен, дори и да се пролее кръв.

Днес  пак ви разправят, че Русия имала имперски интереси. Хубаво! Коя държава по това време от ранга на Русия няма и не провежда имперски интереси? Имперска държава по това време е Белгия, имперска държава по това време е Холандия. Защо Русия да няма имперски интереси и това едва ли не да е негатив за характеристиките на тази война?

Ставало дума за панславизъм, а нямаше ли пакс брита́ника, пангерманизъм, а да не говорим за френската колониална идеология и прочие. Ще ви дам само два примера за оценка за сравнение. Когато в края на 19 век Америка без един изстрел освобождава, сиреч изпъжда испанците от Куба и Филипините, в Конституцията на Куба има член, който разрешава на американската армия в случай на безредици да влиза на територията на Куба без разрешението на правителството. Нещо, правено два пъти преди ВСВ.

Ще ви дам друг пример. Когато Наполеон в края на 18 век, преди 100 години, освобождава Италия от австрийците, цялото продоволствие за армията е реквизирано безплатно от местното население. А руснаците си плащаха всичко за продоволствието по време на тази освободителна война и от това някои българи дори забогатяха. Така, че всичките тези приказки, всичките тези съмнения и конюктюрни деформации не казват простата, великата истина, че една война, една политика се оценяват по резултатите. В резултат на Освободителната война най-сетне на европейската карта се появи държавна единица, а не само етническа, с името България.

Да се каже, че Санстефанска България било театър, че на Шипка нашите щели да победят цяла Турция и без генерал Радецки! Добре, може би да, но доколкото знам командващият на българското опълчение не се казва Джон Смит, а се казва генерал Столетов. Нали?

Значи, ако е било друга акция, да плюем върху гробовете на опълченците, защото те са сътрудничили на една армия, която идва да ни покори, да ни направи Задунайска губерния.

Какво правят руснаците след като създават България? Качват се на шлеповете и си тръгват. Остава една църква тук, и то по-късно. Къде са банките, къде са базите, къде са жп-линиите? Къде е командеренето? Ами след 6-7 години Стамболов им се опъва. Че ако е била толкова заложена тази коварна идея да сме им Задунайската губерния, как е възможно след 6-7 години България дори да скъса дипломатическите си отношения с Русия? Една толкова позорна страница в нашата история!

Ние днес се преклоняваме пред един велик исторически подвиг! Нас не ни интересува какво ни внушават в момента! През 1915 година преди да се присъеденим към австрогерманския блок също казваха, че не сме славяни, също имаше такава литература. По време на ПСВ „Св. Ал. Невски“ беше преименуван, а една-две години в боголсужението дори не се споменяваше името на Царя-Освободител, но това свърши!

Онези, които са ни поощрявали да се противопоставяме на Русия, в крайна сметка са се съюзявали с нея. И англичани, и французи, и америкаци. Може да са се радвали на нашето русофобство, но тайно са ни презирали. Слава Богу, че много повече от българите са се държали по друг начин. Затова 3 март е нашата изначална вселена! Русия не беше длъжна нито да освобождава България, нито да я спасява тогава, когато през 1913 година сме в състояние на война с четири балкански държави.

Така, че тук не става дума за раболепие, не говорим за подмазвачество, ние говорим за една историческа благодарност, която е изразена с над 400 паметника на руските войни, знайни и незнайни.

В редиците на руските богатири и на нашите опълченци са крачили и сенките на нашите въстаници, четници, книжовници, на нашите мъченици. Те са разбрали най-сетне, че не са загинали мърцина. А на онези, които полагат в момента демитологизаторски усилия, ние казваме:

Единствената война в историята на 19 век, вън от границите на Русия, се нарича Освободителна и това е войната, донесла свободата на българите и тяхното избавление!

Статията е прочетена 4225 пъти
Назад към брой 204Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024