Европейско изследване: Само 18% от българите смятат Русия за враг в брой 203

Европейско изследване: Само 18% от българите смятат Русия за враг
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Европейско изследване: Само 18% от българите смятат Русия за враг. 62% я приемат като съюзник или партньор

Русия е враг номер 1 за Европа и нейните жители, но не и в България, където всеки пети пълнолетен гражданин счита Русия за съюзник и приятел, който споделя едни и същи интереси и ценности с нас. Това сочат данните от най-новото изследване на Европейския съвет за външни отношения (EFCR), проведено в 11 държави, в т. ч. България на тема отношението на европейците към Китай, Русия и САЩ. България е единствената европейска държава, където по-малко от половината от анкетираните смятат сегашна Русия за враг или съперник.

Проучването на мозъчния тръст EFCR търси отговор на въпросите къде са Европа и Европейският съюз в глобалното противопоставяне и накъде може да тръгнат. „Да държим Америка близо, Русия надолу, Китай далеч“ – така е най-елементарният прочит за това как европейците се ориентират в новия конкурентен свят.

Усреднените изводи са следните:

– Войната на Русия срещу Украйна показа на европейските граждани, че живеят в свят на липса на сътрудничество. Но инстинктите им за сътрудничество във външната политика бавно се адаптират към тази нова реалност.

– Европейците искат да останат неутрални в потенциален конфликт между САЩ и Китай и не са склонни да намалят рисковете от Китай – дори ако осъзнават опасностите от икономическото му присъствие в Европа. Въпреки това, ако Китай реши да достави оръжие на Русия, това ще бъде червена линия за голяма част от европейската общественост.

Европейците остават единни относно сегашния си подход към Русия – въпреки че не са съгласни относно бъдещата политика на Европа спрямо Русия.

– Европейците приеат по-близките отношения на Европа със САЩ, но искат да разчитат по-малко на американските гаранции за сигурност.

– Европейските лидери имат възможност да изградят обществен консенсус около подхода на Европа към Китай, САЩ и Русия. Но те трябва да разберат какво мотивира обществеността и да комуникират ясно за бъдещето.

При вглеждане в детайлите и в графиките на различните страни, в които е проведено изследването, излизат различията, особено в отношението към Русия, където ярко се откроява България.

В рамките на ЕС 51 на сто от анкетираните възприема Русия категорично като противник, с който сме в състояние на конфликт. В България едва 18 процента са на тази позиция и дори да добавим и другите 2 процента на онези, които виждат в Русия противник и конкурент, пак едва една пета от населението на страната, според това изследване, са негативно настроени към Русия.

20 процента от участниците в изследването виждат в лицето на Русия съюзник, с когото имаме общи цели и интереси. За 42 процента от българите Москва е нужен партньор, с който стратегически трябва да си сътрудничим.

OFFNews.bg 15 ЮНИ 2023

Статията е прочетена 1464 пъти
Назад към брой 203Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024