БРИКС: 30 държави готови да приемат нова валута в брой 202

БРИКС: 30 държави готови да приемат нова валута
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

БРИКС може скоро да се превърне в БРИКС+, тъй като посланикът на Южна Африка Анил Сооклал намекна, че алиансът може да се разшири тази година. Решението за допускане на други държави до блока може да бъде взето на следващата среща на върха през август в Южна Африка.

Сооклал потвърди, че повече от десетина държави са подали официални и неофициални заявления за присъединяване към БРИКС, според агенция Bloomberg. Алиансът ще стане по-силен след разширяването си, тъй като техните БВП ще се надпреварват да изпреварват САЩ и други западни сили. Това би могло да постави долара и еврото на заден план, тъй като развиващите се страни може да спрат да разчитат на щатския долар.

Според последния доклад 25 държави са готови да се присъединят към БРИКС и да приемат новата валута за международна търговия. Страните, които са проявили интерес да се присъединят към алиан­са БРИКС, са Афганистан, Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, Мексико, Никарагуа, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сенегал, Судан, Сирия, Обединените арабски емирства, Тайланд, Тунис, Турция, Уругвай, Венецуела и Зимбабве.

БРИКС се състои от пет държави: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Следователно сега общо 30 държави участват в инициативата за сваляне на щатския долар от световния му резервен статут.

Страните, които имат интерес да се присъединят към БРИКС, също са богати на петрол държави. Следователно алиансът може да принуди европейските държави да плащат за петрол с новата валута, а не с долара. Въпреки това, доларът не случайно се използва от целия свят и идеята за нова валута на страните членки на БРИКС, която да се използва глобално, изглежда далечен блян – поне на този етап.

Статията е прочетена 1124 пъти
Назад към брой 202Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024