Политически анализ на ИБ на НПС на ПП "РВО" в брой 202

Политически анализ на ИБ на НПС на ПП "РВО"
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ на ИБ на НПС на ПП ,,РВО” за резултатите от изборите за 49-о Народно събрание и задачите във връзка с предстоящите местни избори

Уважаеми членове  на Националния политически съвет,

Предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. бяха петите за последните две години, в които нашата партия участва. Отчитайки натрупания опит от три самостоятелни и едно коалиционно явяване, този път заложихме на по-широка коалиция не само с нашите традиционни партньори БКП и КПБ, но и със сходната патриотична партия ,,Атака”. Нарекохме коалицията ,,Неутрална България” – наименование, което по един убедителен начин носи основното ни общо послание към избирателите за предпазване на Отечеството от въвличането му в реална война на Запада в Украйна срещу нашата двойна Освободителка Русия и за предотвратяване на опасността от нова национална катастрофа.

І. Относно резултатите от предсрочните парламентарни избори

Избраната коалиционна формула, приглушила гордото ни име, ни донесе известни ограничения при акцентирането и последователното отстояване на нашата автентична партийна русофилска философия. Но в търсенето на компромиси между субектите в коалицията ние не допуснахме безпринципност и защитихме нашите ,,червени линии”. По-широката коалиция ни отвори нови възможности. В тежката политическа битка за бъдещето на България ние не се чувствахме и не изглеждахме така самотни. При издигнатата от атлантиците пред нас информационна завеса получихме за първи път свободен достъп до гледана електронна медия (телевизия ,,Алфа”). В работата ни терен рехавата ни все още организационна структура получи ценна подкрепа от мрежата на доста по-опитната в политическите битки партия ,,Атака”. Общите патриотични, антивоенни и русофилски послания ни позволиха да привлечем няколко граждански организации в коалицията и в предизборната кампания. И най-важното – нашата четворна коалиция беше сполучлив отговор на конкретната геополитическа ситуация на челен сблъсък на глобалисткия Запад с надигащите се сили на Изтока, категорично противопоставили се на неоколониалния еднополюсен ред и започнали безкомпромисна битка за един нов, многополярен, по-справедлив, по-балансиран и мирен свят. В тази обстановка традиционните деления на ,,ляво – дясно” и на партийни фамилии (консервативна, либерална и пр.) до голяма степен са изгубили своето значение, защото истинският политически сблъсък за националната ни съдба понастоящем е между евроатлантическия блок на войната и национално базираните сили, отстояващи изконното право на всяка наистина суверенна държава сама да взема своите решения.

Предизборната кампания премина при рязко влошена за нашата коалиция политическа обстановка в страната. Предвид големия геополитически залог – качване на България на коловоза, отвеждащ я към пряко участие във воения сблъсък в Украйна, американското посолство в София дирижира преструктуриране на политическото пространство у нас. Поредното му политическо инженерство роди коалицията ,,ПП-ДБ”, в която бяха наляти 997 449,63 лв. (само за подписаните договори за реклама), която стартира незаконно предизборната си кампания още през февруари (в Деня на обесването на Апостола на свободата!) с амбицията да стане първа политическа сила с 200 представители в парламента. Значителни финансови ресурси получиха и другите евроатлантически партии (коалицията ГЕРБ-СДС 258 800,49 лв. и ДПС 124 480,00 лв.), както и контролираните опозиционни формации (,,Възраждане” 373 210,79 лв. и БСП за България 101 648,65 лв.). Реанимирано бе дори НДСВ с надеждата да намери място в следващия български парламент. В хода на предизборната кампания вживелият се в ролята на световен господар Вашингтон включи нашата партия, нейният лидер и фирмите му в санкциите по американския Закон ,,Магнитски”. Контролираните от Запада български медии издигнаха невидима, но ефективна стена на мълчанието за коалицията ,,Неутрална България”. Точно по това време беше забранено излъчването на руските теливизии на територията на ЕС.

В предизборната си кампания обаче ние получихме важни бонуси. Точно в нейния разгар на учредителен форум в Москва бе успешно реализирана отколешната идея на лидера на РВО Николай Малинов за създаване на Международно русофилско движение с участието на 87 представители от 42 страни от всички континенти. Изключителната тържественост на събитието, посланието на президента Путин, речта на външния министър Лавров, избирането на Малинов за председател на МРД, посланията на по-видните участници бяха широко отразени по света. А и коалицията ,,Неутрална България” превърна това знаменателно събитие в един от основните акценти на цялата ни предизборна кампания. Друг важен бонус получихме с поредния четвърти Поход за мир, проведен този път не само в столицата, но и в още 9 града в страната. Макар той да бе организиран от Българския национален съвет за мир с председател проф. Нако Стефанов, нашата коалиция се включи в похода, който обективно даде нов тласък на предизборната ни кампания. Безпрецедентното за последния четвърт век многохилядно гражданско шествие в София премина под основния лозунг ,,Неутрална България”, съвпаднал с наименованието на нашата коалиция, а речи произнесоха доста наши водачи на листи. От третия бонус – достъпа до телевизия ,,Алфа”, успешно се възползваха редица наши по-изявени дейци.

Не липсваха, разбира се и сериозни проблеми в предизборната ни кампания. Още от самото начало възникна известен разнобой по повод предложената философия на предизборната борба. Тежки последствия имаше крещящата липса на финансов ресурс – сред всички 21 участници в изборите нашата коалиция ,,Неутрална България” бе последна по вложените средства по договори за реклами (със символичните 135 лв.!). В усилията за използване на социалните мрежи нашите най-дейни активисти бяха постоянно и задълго блокирани от спецслужбите на ,,защитниците” на правата и свободите на гражданите. Напрегнатата работа в навечерието на изборите доведе до изпускане на нервите на някои наши колеги, които си позволиха да нарушат добрия тон спрямо свои партийни другари, а и спрямо наши съмишленици от другите участници в коалицията.

Резултатите от участието на коалицията ни ,,Неутрална България” са вече известни. С получените 10 505 гласа (0.42% от действителните гласове) тя се нарежда на 9-то място сред участвалите 21 политически субекта. Пред нас са 6-те политически формации, получили достъп до 49. Народно събрание (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ,,Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН) и двете формирования (,,Български възход” и ,,Левицата”), получили над 1% от гласовете. След нас са коалиция ,,Заедно” (0.35%), ПП ,,Народна партия истината и само истината” (0.31%), КОД (0.31%), НДСВ (0.27%), Вън от ЕС и НАТО (0.26%), ПП ,,Глас народен” (0.22%), МИР (0.15%), Български съюз за директна демокрация (0.10%), Българска социалдемокрация – Евролевица (0.10%), Българско национално обединение (0.09%), Български национален съюз (0,07%) и Социалдемократическа партия Български път (0,03%).

Активното ни общуване във вайбър групата на партията вече показа широк диапазон на оценките за получените резултати – от умерени до негативни с определено преобладание на последните. Някои привлякоха вниманието към обстоятелството, че събраните от коалицията гласове са по-малко от сбора на гласовете, дадени за ,,Атака” и за РВО на предишните избори. Други определиха резултата като ,,срамен”. Трети побързаха да посеят семето на съмнението дали изобщо е трябвало да се коалираме с ,,Атака”.

Събраните сумарно по-малко гласове от предишните избори обаче потвърждават предупреждението на професора по математика Витанов, че в изборната аритметика 2 + 2 не прави 4 (същото, впрочем, се случи и с новата коалиция ПП-ДБ). А свеждането на причините за резултата на ,,Неутрална България” в изборите до ,,Избори се правят с медия и пари” не е убедително. Със ,,своя” медия този път разполагахме (телевизия ,,Алфа”), а че медията и парите не решават проблема, свидетелства случаят с ,,Левицата”: тя разполагаше със своя популярна медия (Поглед.инфо), вложи в масирана реклама повече пари от БСП за България (109 461, 67 лв.) и организира впечатляващи турове из страната на нейните най-популярни лица, но постигна само 2,24% от гласовете (при 8,94% за БСП за България). Това показва, че скритите механизми за избора на гласоподавателя са много по-комплексни от лъскавата реклама и финикийските знаци.

Разбира се, резултатите на нашата коалиция от извънредните парламентарни избори на 2 април 2023 г. не могат да бъдат разчетени като успех. Но те не бива да бъдат възприемани и като поражение. Международната и вътрешната обстановка бяха изключително неблагоприятни за нас. Безпрецедентната информационна война срещу Русия и срещу нейните привърженици в България, известното затишие по огромната линия на военния конфликт в Украйна и липсата на значими руски победи, режисираното отвън окрупняване на ,,партиите на войната”, съпроводено с по-нататъшното фрагментиране на политическото пространство за национално отговорните политически формации, разпиляването на русофилите в българския политически спектър, неоспоримите доказателства за манипулиране на вота на гласувалите граждани, големият брой на гласувалите с опцията ,,Не подкрепям никого” (108 842 гласа, равняващи се на около 13 депутатски мандата), изключително ниската избирателна активност (40.63%) – това са твърде съществени обстоятелства, които би следвало да бъдат взети предвид при всеки обективен анализ на резултатите на коалицията ,,Неутрална България” от последните парламентарни избори.

Във връзка с ниските, в сравнение с очакваните, резултати е необходимо да признаем, първо, че геополитическият избор на България не успя да се превърне в мотивационен вододел. Българският избирател не възприе този избор като най-важното нещо за страната. С по-прости думи „културното русофилство“ не се превърна в „политическо русофилство“. Този факт се нуждае от отделен, дори бих казал, научен анализ. Самият факт, че много русофили са гласували за „партиите на войната“ доказва този извод. Медиите успяха да внушат, че геополитическият избор на България е безалтернативен. И, второ, че избирателите, които са против евроатлантическата ориентация на България, получиха мощен мотив за „полезен вот“. Тези избиратели искат да бъдат представени в Парламента. Те не искат техният глас да се изгуби.

От гледна точка на тези разсъждения резултатът на коалицията ,,Неутрална България” в парламентарните избори на 2 април 2023 г. изобщо не е лош – той просто беше възможният в момента.

ІІ. Необходими практически мерки за предстоящите местни избори

Потребно е на първо място утвърждаване на принципната ни позиция, че коалирането с ,,Атака” не беше принудителна тактическа маневра за последните парламентарни избори, а стратегически ход, базиран на сходните ни разбирания за българските национални интереси, близкия ни идеен багаж и общата ни привързаност към сестринска Русия – държавата-ядро на Православната цивилизация.

Предстоящите местни избори ни разкриват чудесна възможност да положим целенасочени и упорити усилия за разширяване на коалицията ,,Неутрална България” в съвместна работа на локален терен. Потребни са инициативност и активност в обсъждането и договарянето на съвместно подкрепяни кандидатури не само в рамките на нашата коалиция, но за подкрепа на кандидати на други политически партии, възможни бъдещи наши партньори.

Коалиционната политика на партията за местните избори следва да бъде осъществявана с мисълта за възможни нови извънредни парламентарни избори – в случай, че не може да се сформира редовно правителство или при бламирането на излъчен редовен кабинет, както стана с Министерския съвет на Петков. Това налага активни консултации между всички потенциални участници в една нова, още по-широка коалиция във вид, примерно, на Алтернатива за България, Алианс за България или Блок на мира.

Не само предстоящите местни избори и възможните нови извънредни парламентарни избори, но и самата потребност от укрепването на РВО, налагат заемането ни с повседневна практическа работа по създаване на организационни структури на партията по места. За целта би било целесъобразно създаване на Организационен отдел на Изпълнителното бюро. Редно би било да се очаква от него изграждане на стройна и широко разклонена организационна структура отгоре до долу по региони, МИР-ове и населени места, както и създаване на банка с необходимата информация за функционерите на партията из цялата страна. Целесъобразно би било да започнем и една кампания за попълване на членския състав на партията, тъй като е ясно, че в настоящата изключително рискова среда на международна сигурност при нас ще дойдат само български граждани с наистина русофилски нагласи.

ІІІ. Обозримата перспектива

По всичко личи, че местните избори ще се проведат в доста различна от сегашната обстановка у нас и по света. Осигурили господството си в 49. Народно събрание, откровено евроатлантическите формации ще се опитат да сформират коалиционно правителство, което да изпълни зададената отвън цел за вкарване на България в реална война с Русия. Няма съмнение, че този пореден арогантен опит да направят българите от русофили русофоби ще предизвика бурни обществени недоволства и масови протестни действия. Вероятно ще се сбъднат надеждите ни пролетта и лятото да донесат сериозни руски успехи по фронтовете в Украйна. Ако тази оптимистична прогноза се оправдае, възможностите за пробив на РВО в публичното пространство ще станат реалност.

Ако в недалечно бъдеще има нови парламентарни избори, бихме направили прогнозата, че „Възраждане“ ще има още по-добър резултат, ако не направи груби политически грешки, а ние, при условията, при които работим, в най-добрия случай ще имаме вече познатия резултат. Какъв тогава е смисълът да се явяваме на избори? Смисъл, разбира се, има и той се свежда до създаване на структури, укрепване на бизнеса, който може да ни помогне, привличане на авторитетни хора по места и в центъра. И много работа! На „Възраждане“ им трябваха 7 години, за да постигнат 2%!

Затова от нас се изисква политическа воля да отстоим на натиска отвътре и отвън, да работим повседневно и упорито за привличане на единомишленици и за разширяване на коалиционните ни партньори, да каляваме нашата вяра, че сме на правилната страна на историческия процес. Победата ще бъде наша!                                             

06.05.2023 г.

Статията е прочетена 1386 пъти
Назад към брой 202Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024