Невъвличане на България във войната и икономически отношения с Русия са основните цели на Коалиция „Неутрална България“ в брой 200

Невъвличане на България във войната и икономически отношения с Русия са основните цели на Коалиция „Неутрална България“
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

„Неутралитет на България и неучастието под никаква форма в протичащия военен конфликт между Русия и Украйна е основната задача, която си поставя Коалиция „Неутрална България“. Ще работим българската държава да бъде зона на мира“. Това обяви водачът на кандидатската листа на Коалиция „Неутрална България“ в Стара Загора д-р Атанас Панчев. Обединението включва четири политически партии – „Русофили за възраждане на отечеството“, АТАКА, БКП и КПБ, и е подкрепено от 12 неправителствени организации и сдружения, които работят заедно в предстоящата предизборна кампания.

В Старозагорски избирателен район коалицията регистрира двойна листа с 22-ма кандидати.

„За пореден път сме изправени пред парламентарни избори, но за пръв път от много време този избор може да бъде съдбоносен за бъдещето на България. Все по-ясно става, че проблемът на страната ни не е нито политически, нито икономически, а основно проблемът на страната ни е геополитически. България е поставена под огромен натиск от нашите евроатлантически партньори и затова на 2 април изборът ще бъде единствено и само за едно – за или против индустриална и независима България. Осъзнавайки този проблем, в Коалиция „Неутрална България“ сме се събрали партии и организации, които преди всичко изповядваме триадата: силна държава, традиционни ценности и многополюсен свят“, обяви в началото на брифинга Ставри Сотиров, член на ИБ на „Русофили за възраждане на отечеството“.

„Коалиция „Неутрална България“ си поставя основна цел и задача страната ни да не бъде въвлечена във военния конфликт, който е близко до нашите граници, където воюват два братски народа. Ние заемаме позиция, че България трябва да бъде неутрална, да не участваме по никакъв начин с военна техника и жива сила в този конфликт. Преди да се разпусне 48-ото НС, се гласуваха промени в доста закони.

По този начин бившият парламент развърза ръцете и на служебното правителство, и на президента да изпращат военна техника и жива сила във войната. Ние категорично се противопоставяме срещу тези гласувани решения, тоест нашата коалиция застава като основен опонент на т.нар. „партии на войната“. Затова в нашата програма основен приоритет е България да си запази своя неутралитет и да бъде зона на мира“, коментира водачът на листата Атанас Панчев, който е доктор по „Защита на културно-историческото наследство“ и адвокат от Софийската адвокатска колегия.

„Коалиция „Неутрална България“ настоява още за отпадане на санкциите срещу Русия и възстановяване на търговията и икономическите връзки между България и Москва. За пореден път заявяваме своята позиция за премахване на чуждестранните военни бази от българска територия, както и напускане на Северноатлантическия пакт – НАТО“, коментира още Атанас Панчев.

„В нашата програма са залегнали и много социални въпроси като безплатно лечение в държавните болници, безплатно образование в държавни училища и университети, справедлива данъчна система и намаляване на неравенството.

Нашата икономическа програма включва възобновяване на търговията и икономическите връзки с Руската федерация. Построяване на АЕЦ „Белене“, възстановяването на още 2 блока в АЕЦ „Козлодуй“. Посредством санкциите ние се лишихме от възможността не само да търгуваме с Русия, но и руски туристи да посещават нашето Черноморие – повечето се насочиха към Турция и тя спечели милиарди на наш гръб де факто. България в общи линии е загубила около 60 милиарда от това, че спазва санкции, тоест всички, които до момента управляваха, се съобразяват с Брюксел и Вашингтон. А ние можем сами да вземаме решенията тук, в България и Коалиция „Неутрална България“, ако влезе в бъдещото НС и имаме достатъчно депутати, ще променим част от законодателството, което да е в полза на българския народ“, допълни Панчев.

Пред старозагорските медии той припомни, че 20-годишният договор между Република България и НАТО изтича през 2024 г. „Ако през 2024 година в българския парламент има патриотични организации като нашата, ние няма да го преподпишем този договор и България ще напусне алианса, както навремето ген. Де Гол изкара Франция от Северноатлантическия пакт. Но за целта трябва да влезем в българския парламент. Надяваме се българите да разберат за какво става въпрос. С референдум този въпрос не може да се реши, тъй като международните договори спрямо нашата Конституция стоят по-високо. Тоест ние можем само и единствено да направим така, че да не преподпишем договора и по този начин да напуснем НАТО“, подчерта Атанас Панчев.

Водачът на листата в Старозагорско съобщи още, че вчера се е провел международен конгрес в Москва, на който са присъствали представители на над 50 държави от почти всички континенти в света, по време на който е основано Международно русофилско движение и за негов председател е избран председателят на „Русофили за възраждане на отечеството“. „Това е голяма чест за България. Това показва, че връзките между Русия и България не са прекъснати“, отбеляза Панчев.

Вторият в листата – областният координатор на АТАКА Михаил Михайлов, завършил колеж в Сейнт Пол, САЩ, „Политология“ във Великотърновския университет и магистратура по „Политология, дипломация и национална сигурност“ изрази надежда, че към новата Коалиция „Неутрална България“ в най-кратки срокове ще се присъединят и други политически формации и граждански сдружения. „Надявам се българинът най-накрая да се събуди, защото битката не е политическа, тя е геополитическа. Става въпрос за покварена подмяна на всички национални български ценности и традиции. Като студент навремето бях писал една тема за това, че НАТО, преведено на български е САДО (Северноатлантическа договорна организация), ние няма как да изповядваме тези аглосаксонски ценности, те за нас са чужди, ние сме българи, славяни, източноправославни сме. Ние сме за един многополюсен свят, не еднополюсен, не да имаме един световен жандарм и всички да се подчиняват на този хегемон. Заставаме зад това България да бъде неутрална и нашият слоган, както и името на нашата коалиция може да бъде извикан по площадите на България“, отбеляза Михаил Михайлов.

За Старозагорска област кандидатите за народни представители от Коалиция „Неутрална България“ обявиха като приоритети запазването на дългосрочната работа на комплекс „Марица изток“, защото, по думите им, затварянето му през следващите няколко години е равносилно на национално предателство, привличане на инвестиции от Русия, Китай, Япония и Корея, както и възобновяване на договора с „Газпром“, за да бъде гарантирана доставката на газифицираните Стара Загора и Казанлък, които в края на миналата година бяха изправени „на кътни зъби“ заради прекратените доставки от основния доставчик на газ в България.

За Коалиция „Неутрална България“ на изборите на 2 април се гласува с No 6 в бюлетината.

Източник: starozagorskinovini.com

Статията е прочетена 2130 пъти
Назад към брой 200Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024