14 български самолета Су-25 изпратени на Украйна през държави от НАТО в брой 198

14 български самолета Су-25  изпратени на Украйна през държави от НАТО
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

„Блумбърг":

"14 български самолета Су-25 изпратени на Украйна през държави от НАТО."

Държави от НАТО са купили 14 щурмови самолета Су-25 от България и са ги предали на Украйна. Новината не дойде от българското правителство, което би трябвало да даде съгласието си за ре-експорт за трета страна, а от „Блумбърг“. Международната агенция  се позовава на нидерландския аналитичен проект Oryx и на източници в Украйна.

Украйна е получила: 14 руски изтребителя Су-25, закупени от България от страните от НАТО и доставени в Украйна; Четири Су-25 от Северна Македония; 20 руски хеликоптера Ми17, първоначално предназначени за Афганистан, дарени от САЩ; 11 хеликоптера съветски проект от Чехия, Словакия и Латвия; 3 британски Westland Sea Kings; 6 руски хеликоптера „Камов“ от Португалия; 30+Bayraktar TB2 дронове от Турция, плюс по един от Литва и Полша. Стотици американски системи за боеприпаси Switchblade, 415 разузнавателни дрона.

През декември парламентът реши България да изпрати безвъзмездна военна помощ на Украйна. Това стана с ратификацията на споразумението между МО на България и МО на Украйна. Списъкът с вида и количеството на българските оръжия за Украйна е засекретен. В решението е записано, че освен военно имущество България разрешава участие на военнослужещи от военните сили на РБългария в мисията на ЕС за подпомагане на Украйна с оръжие и техника. Това включва: един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии в Белгия; до 5 военнослужещи в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и специализирана подготовка в Германия; до 50 военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна въоръжение и техника на територията на държави от ЕС или България.

Статията е прочетена 837 пъти
Назад към брой 198Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024