Спасението от инфлацията е едно в брой 198

Спасението от инфлацията е едно
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Проф. Боян Дуранкев:

"Спасението от инфлацията е едно."

Тези почти 17% инфлация означава шоково поскъпване почти на всичко, защото допустимата инфлация е до 2%

Има изпитани методи за укротяване на инфлацията. Това каза за  Радио „Фокус“ икономистът Боян Дуранкев.

„Спасението е едно – тъй като не могат всички да бъдат обезщетени за това, което се случва, най-добре би било първо, да се повдигне с индекса на инфлацията минималната работна заплата и да се доближи до 50% поне от средната работна заплата в страната.

И второ, да се подпомагат тези, които имат най-големи материални затруднения, а това например са част от пенсионерите, не всички, разбира се. В този шоков момент, когато бяхме миналата година и редовните правителства не постъпиха по този начин за съжаление.“

„Тези почти 17% инфлация означава шоково поскъпване почти на всичко, защото допустимата инфлация е до 2%, над 5% става много тежко положението, а пък 17% на потребителските цени е наистина един шок, който не само като психологически шок можем да го приемем, а и като икономически шок за много хора“.

Ако погледнем на база 1 месец, страшно поскъпват международните полети с 50% туристическите пътувания – 25%, централното газоснабдяване с 15% и т.н., допълни още проф. Дуранкев.

„Но ако погледнем дали ние сме изключение, има втори измерител – хармонизиран индекс на потребителските цени, т.е. този хармонизиран индекс се изчислява на базата на една и съща кошница от стоки и услуги, от едни и същи цени, но се различава по използваните тегла.

На България теглото на хранителните продукти е по-високо от другите страни. Но това, което имаме като данни, можем да кажем, че ако погледнем Европа като цяло, в Турция за 1 г. хармонизираният иднекс на потребителските цени е над 84%. Кои са преди нас?

Това са Унгария, Литва, Латвия, Естония, Северна Македония, Чехия ,Полша Словакия, Сърбия, Румъния, тогава идва България. Страните в Еврозоната имат по-малък индекс, а най-много страдат бедните.

През новото хилядолетие такова нещо не се беше случвало, то ще нанесе много тежки поражения къде ли не, например в частните пенсионни фондове вече се вижда, банковите спестявания също се обезценяват по този начин.

През 2023 г. инфлацията няма да бъде укротена под 2%. Може да се прогнозира, че тазгодишната инфлация, ако се задържи под 5%, ще бъде голям успех“

Статията е прочетена 968 пъти
Назад към брой 198Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024