"Пак сме от грешната страна на историята" в брой 198

"Пак сме от грешната страна на историята"
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Явор Дачков, журналист:

"Пак сме от грешната страна на историята. Преди с германците, днес с американците."

 

Днешна Украйна е голямо изпитание най-вече за моралния дух на всички ни

Опитвам се да напиша статус за Украйна, без да бъда цензуриран от българските комсомолци във Фейсбук, които докладват всеки опит за разумен поглед.

Не само към войната, но и към света от вчера и днес. Казвам го, защото другият профил е блокиран заради цитат от Бернанос, един от най-големите християнски френски писатели на ХХ век. В момента в Украйна се извършва истински геноцид пред равнодушния поглед на Европа. Според американската (ЦРУ) НПО «Стратфорт» са загинали около 400 000 украински войници. Руските се по-малко, но това няма значение. Както нямат значение споровете около броя на жертвите на Холокост. Изпращането на оръжия под американски натиск (както е последният пример за германските танкове, въпреки волята на Германия) и бурната подкрепа от местната бг американска клиентела е ужасен цинизъм, граничещ с онзи на подкрепящите Холокост. Без преувеличение.

Това е бяс, който налива бензин в огъня с патос за мир, изтеглен в двете краища на миролюбивите устни на Жокера от Готъм. Сатанинска история с лекотата на комикс. Прелест за мнозина, които искрено мислят, че вършат добро (най-често от най-банална суета) и отвратителен цинизъм за хората, които прибират парите от тази война. Отношението към войната в Украйна поражда морално разделение по аналогия на онова към Хитлер и Втората световна война. Боя се, че тогава - в началото - официалната линия е била идентична на днешната. Тотален мейнстрийм със силните на деня. И по тази причина днес нямаме извинение за същите грешки, защото сме ги минали. Нашите дядовци са били в същата позиция, което не е толкова отдавна, че да не се помни.

Статията е прочетена 1119 пъти
Назад към брой 198Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024