Нашите ценности са обречени да успеят в брой 198

Нашите ценности са обречени да успеят
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

За сблъсъка на ценности, за организирането на международно русофилско движение, за "Специална военна операция" (СВО) в Украйна… и други акценти  –  в  поредното участие в популярното политическо предаване на канал 1 по РТ “Большая игра“ на Николай Малинов - председател на НД "Русофили" и председател на "Русофили за възраждане на Отечеството"  (ППРВО) .

Вячеслав Алексеевич Никонов - съветски и руски политик, учен, писател:

Днес се радваме да видим нашия приятел Николай Малинов, който ръководи русофилското движение в България, един от най-уважаваните русофили в света.

Сред страните, които бяха съюзници на СССР и като цяло добри приятели в продължение на много десетилетия, беше, разбира се, България.  Ето какво направи Русия за България в исторически план: осигури независимостта на България, бори се за нея, проля кръв, освобождава я няколко пъти, измъкна я след Първата световна война, след Втората световна война, когато България се оказа от грешната страна на историята.

Същото се случи и с германците. Все пак ние изтеглихме западната група войски от Германия. Това са 550000 души, 140000 единици оборудване, 777 военни лагера. А сега получихме "благодарност" – немски танкове в Украйна.

Ясно е, че всичко това се случва преди всичко,  защото, да, бяха направени колосални грешки, които доведоха до най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век, но също и защото западните правителства сега действат срещу интересите на собствените си народи.

Германците не подкрепят предоставянето на танкове, американците - не, българите...

Българите се оказват едни от най-големите дисиденти изобщо в европейското пространство. Ако погледнем проучванията на общественото мнение, още повече, че са засегнати и от икономически затруднения, свързани със санкциите на ЕС срещу Русия, само 21% от българите одобряват дейността на правителството, докато в ЕС 33% от населението подкрепят  мерките на националните правителства срещу поскъпването на живота?!

Изглежда, че и властите в България са против военната помощ на Украйна. Президентът на България Румен Радев направи едно от най-интересните изказвания, което  трудно намерихме, защото бе изчистено както в радиото, където говори, така и в сайта на самия президент. Но въпреки това интернет помни всичко.

И нека чуем изявлението на българския президент от 21 януари т.г..  "Румен Радев:  Не мога да приема позицията, че това е война на ценности, която може да бъде по-ценна от мира и човешкия живот. Снабдяването с оръжие означава да гасим огъня с бензин. Ние сме съгласни, че ще има много повече жертви и приемаме позицията, че войната трябва да се води до пълен крах на една от страните, което неизбежно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение. Ако по-богатите европейски държави могат да си позволят да изпратят оръжия и да продължат тази война на социално и икономическо изтощение, защото техните резерви като държава и граждани, личните резерви на техните граждани все още остават.

Но ако погледнем България, можем ли да си позволим това в едно общество, в което много хора вече нямат лични резерви? Тези хора са под границата на приличен начин на живот, как ще им се отрази това? Искам да мислим за тези хора и е мой дълг и дълг като президент да мисля и да бъда солидарен с тях."

Малинов:

Българският президент е с последователна позиция и това може да се приветства в смисъл, че  е против доставките на оръжия за Украйна. И най-важното, той го нарича наливане на масло в огъня. Това трябва да се приветства. Но той гледа на всичко през призмата на икономиката. Смята, че няма сблъсък на ценности. Ако нямаше сблъсък на ценности в смисъл кое е добро и кое е лошо, нямаше да има война в Украйна, нямаше да е тази глобална вакханалия.

България в настоящето е транслатор на настроенията на САЩ. И  президентът на България няма как да не се съобрази, когато от Вашингтон кажат  "елате тук, не там".

Българските общественици, за съжаление и българският народ не разбират, че трябва да се гласува за русофили, те не избират русофилски партии (засега) в парламента. И българите, в по-голямата си част, избират тактика, както при турците, както и при гърците: ще се скрием, ще чакаме 100-200 години в окопите и всичко ще свърши.

Жалко и срамно е, че всички наши герои умират, забравени. Нашите герои на дружбата, българо-съветската, българо-руската дружба.

* * *

Искам да кажа няколко думи за танковете “Ейбрамс”. Мисля, че е интересно, това е гледна точка, която не звучи нито в България, нито в Русия. Аз самият бях командир на взвод за ПВО в танкова бригада в България - през 1987-88 година. Казвам, че знаем как да се бием с тях -  поне тези, които сме завършили средното или висшето си военно образование в бившия Съветски съюз.

Разбирате, че няма празно място в пространството. Като влязат германските танкове в Украйна, американските "Ейбрамс" ще навлязат в Европа. Германската икономика вече няма да обслужва технически своите танкове, няма да доставя резервни части на други европейски страни. Просто американците по този начин много лесно завладяват и този пазар. По някаква причина този аспект също не звучи никъде, но е на повърхността.

Никонов: 

„Ейбрамс“ далеч не е най-добрият танк и явно отстъпва на нашия Т-90, да не говорим за „Армата“.

Техническото обслужване идва от тези страни, които доставят оръжие. Българският министър на отбраната Дмитрий Стоянов направи интересно изказване: "Износ на оръжия за Украйна имаше. Това е факт. Лошото е, че българското общество научава това от чуждите медии, а не от бившия премиер. Лично аз получих информация, че в средата на март западна компания е закупила боеприпаси за друг съюзник на България в НАТО, след което са били доставени до границата с Украйна. Би било странно да се предположи, че боеприпасите са доставени на ГКПП просто така."

Колкото и цинично да звучи, оръжейният бизнес прави пари от конфликти.

Николай, бизнесът си е бизнес, но всички тези оръжия, които тайно отиват някъде, след това убиват руски войници. В България разбират тези хора като министъра на отбраната, че това може да свърши много зле, че може да не ни хареса много?

Малинов:

Това, разбира се, е колосален цинизъм. Аз си обяснявам тази ситуация с факта, че във военната операция в Украйна, виждам в нея много повече политика, отколкото война. Министърът на отбраната казва едно, министър-председателят казва като него, вицепремиерът казва друго, президентът казва трето. Но ние виждаме фактите и аз си ги обяснявам само с едно, че главнокомандващият взе едно важно стратегическо решение.

Още от времето на Картаген е известно, че  първата война е война на изтощение, втората - на унищожение. Всички разбират, че е възможно да се премахнат всички тези точки в цяла Украйна за 12 часа. Но беше избрана друга тактика. Смятам, че тази тактика на война на изтощение е правилна, защото предвид това, което се случва във финансово валутния свят, това, което се случва в ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество), че зад Русия са Африка, Латинска Америка, целият свят, почти две трети от света. Мисля, че Русия и нашите ценности са обречени да успеят в тази война на изтощение.

Този месец отбелязваме 20 години от създаването на нашата организация „Русофили” и сме горди, че сме първите в света, които се нарекоха така преди 20 години. През март учредяваме Международното движение на русофилите, ще се съберат хора от цял ​​свят. Има много интересни инициативи по повод това събитие, което,  както виждаме в България, придобива голяма популярност.

Статията е прочетена 1563 пъти
Назад към брой 198Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024