Властите в София се стреснаха от митинг-шествие в подкрепа на Русия в брой 197

Властите в София се стреснаха от митинг-шествие в подкрепа на Русия
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

На 10.12. (събота) в българската столица се проведе митинг-шествие под надслов „Ние не сме неутрални! Ние сме за Русия!“

Организатор бе гражданска инициатива „За суверенитет на България и държавите по света“, която по-рано участваше в протестите срещу предоставяне на оръжие на Украйна и срещу въвличането на страната ни в конфликта.

Събралите се носеха български и руски знамена, чуваха се руски песни. Те се обявиха за премахване на санкциите срещу Русия, за възстановяване на културните, икономически и духовни връзки с Русия, против доставянето на оръжие за Украйна.

Организаторите на митинга заявиха, че победата на Русия в конфликта е победа за България и за цялото човечество. По време на шествието хората се спряха пред руската църква в София, посочвайки, че помнят историята и благодарят на Русия. Митингът стигна до паметника на Цар Освободител, където беше прекратен от софийските власти.

По-рано представители на коалиция „Демократична България“ се опитаха да забранят провеждането на шествието. Организаторите бяха заплашвани, че ще носят съдебно отговорност заради подкрепата си за Русия.

В митинга се влключиха и представители на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“, както и други партии и граждански организации.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на митинг-шествието. Според пресцентъра на общината – заради информация, получена от ДАНС. По-рано стана ясно, че от върховната административна прокуратура са сигнализирали министъра на вътрешните работи по повод въпросното мероприятие.

Статията е прочетена 2399 пъти
Назад към брой 197Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024