Конгресът трябва да сложи край на войната в Украйна чрез оттегляне от НАТО в брой 197

Конгресът трябва да сложи край на войната в Украйна чрез оттегляне от НАТО
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Брус Фейн, заместник-главен прокурор при президента Рейгън

Конгресът на САЩ може да сложи край на войната в Украйна и да спечели Нобелова награда за мир, като приеме закон, с който оттегля Съединените щати от НАТО, превръщайки алианса от могъщ нападателен дъб в малък жълъд, който да не предизвиква тревога у Русия.

Още през 1798 г. Конгресът анулира със закон договора за отбрана с Франция.

Прекратяването на участието на Съединените щати в НАТО не би било конституционна новост.

През 1991 г. НАТО фактически стана безполезна организация, когато неговата raison d’etre – Съветската империя – се разпадна. Като останаха в НАТО и оглавиха разширяването му с 30 членове до границите на Русия, Съединените щати провокираха атаката на президента Путин. Украйна бе готова да се присъедини към НАТО, за да укрепи обкръжението на териториално свитата Русия. Но за Русия това представлява по-голяма екзистенциална заплаха от екзистенциалната заплаха, която кубинската ракетна криза представляваше за САЩ.

Чрез оттеглянето си от НАТО Конгресът ще сложи край на екзистенциалната заплаха, която предизвика операцията на Путин в Украйна и ще охлади мераците на администрацията за смяна на режима или отслабване на Русия. Съединените щати са локомотивът на НАТО, а останалите членове заедно са един вагон. Актът на Конгреса за оттегляне би позволил на Путин да укрепи позициите си, като сложи край на военния и политически провал на Русия в Украйна  и заяви, че целта на войната е постигната.

Ядрените и конвенционалните оръжия, които САЩ могат да употребят, за да унищожат Русия или да защитят членовете на НАТО, са зашеметяващи. Годишните разходи за национална сигурност на достигат 1,7 трилиона долара. Ние сме най-военно осигурената нация в историята на света. Когато Югославия започна да се разпада през 1991 г., европейските членове на НАТО изпратиха SOS на САЩ, за да им помогне да се успокоят конвулсиите в собствения им двор. Руските сили бяха възпрени да помогнат на сръбските си приятели, тъй като постсъветска Русия остана член на ООН. Американските сили пък остават в Косово, което става постоянна военна база на САЩ. Накратко, без Съединените щати НАТО е хартиен тигър и не представлява никаква екзистенциална заплаха за Русия със или без Украйна.

Но Русия също е хартиен тигър. Нейните военни сили се представиха зле в Украйна. Тя бе принудена да разчита на Иран за оръжия. Военните разходи на Русия са малка част в сравнение с бюджетите за колективна отбрана на европейските членки на НАТО. БВП на Европейския съюз е над осем пъти по-голям от този на Русия, а БВП на глава от населението на ЕС е повече от два пъти по-висок от съответния показател за Русия.

Освен това от Русия неизчислимо изтичат мозъци заради войната в Украйна. 145-милионното ѝ население е намаляло с близо половин милион от началото на годината. Накратко, Русия не представлява военна заплаха за европейските членки на НАТО. Оттеглянето на Съединените щати от НАТО няма да ги остави в беда.

Оттеглянето от НАТО с решение на Конгреса и последващото прекратяване на войната в Украйна би спестило на Съединените щати стотици милиарди долари. За по-малко от година Съединените щати разходваха над 100 милиарда долара за подкрепа на Украйна. Войната не показва признаци на приключване в обозримо бъдеще, докато САЩ остават в НАТО.

Дипломацията не може да реши проблема. Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоява за връщане на цялата територия, окупирана от Русия, включително Крим. Но всяко дипломатическо споразумение, което би отказало териториално разширяване на Русия за сметка на Украйна, е немислимо.

С други думи, войната в Украйна ще се проточи и ще продължи безкрайно, източвайки от Съединените щати 100 милиарда долара годишно, ако се търси дипломатическо решение вместо оттегляне от НАТО.

Конгресът ще издигне собствения си имидж и ще бъде възхваляван по света като миротворец, ако постави началото на прекратяването на войната в Украйна чрез закон, който оттегля членството на Съединените щати от НАТО. Това ще постави началото и на отчаяно необходимото предизвикателство за империалистическото президентство.

Превод: д-р Радко Ханджиев

Статията е прочетена 2672 пъти
Назад към брой 197Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024