При смяна на сезона намаляват защитните сили на организма в брой 196

При смяна на сезона намаляват защитните сили на организма
Категория: Екология, здраве

Какво можем да направим?

Спрямо китайската медицина съществува точка на дълголетието, която подобрява действието на имунната ни система и стомашно-чревния тракт. А имаме ли здрав стомах, имаме здрав живот. Точката е чифтна, намира се на четири пръста под пателата (капачката на коляното) от външната страна, достатъчно е да бъде масажирана сутрин в продължение на 2 минути.

Консумирайте сезонни храни

Сезонната храна ни дава необходимите витамини, макронутриенти и минерали, от които имаме нужда през съответния сезон. Препоръчвам консумация на лимони, които са богати на витамин С и имат антиоксидантно действие, почистват тялото от токсини, стимулират функцията на черния дроб и бъбреците.

Също с добро и укрепващо действие действат шипките, те имат високо съдържание на витамин C и Е, стимулират производството на беши кръвни клетки, които поддържат защитната бариера на кожата срещу външни патогени.

Препоръчвам: свеж въздух и повече физическа дейност, с цел подобряване на кръвообращението и лимфообръщението, както и трофиката на мускулите. Сухият въздух в затворените градски помещения не действа добре на кожата и организма, усеща се дразнене в гърлото, сухота на кожата и в устната кухина, чувствителност при очите. При минимално движение се възвръща влажността на кожата.

Колкото повече се движим - по-добре. Ако времето навън позволява подходяща разходка, проветряване на стаята е от абсолютна важност, също поставяне на съд с вода върху отоплителните уреди в дома.

Важен е сънят за обмяната на вещества, оттам се подобрябава имунитетът, подходящо време за сън за възрастни е между 7 и 8 часа, за деца между 9 и 10 часа.

Качественият сън е между 21:30 до 02:00. Ранното заспиване има още една важна полза – помага ни да се спасим от негативните мисли, които обикновено ни нападат късно през нощта и ни държат будни часове наред.

Постоянните емоции, обратни на радост и щастие, ни правят податливи на дисбаланси, защото в такива състояния мозъкът изпраща сигнали за защита към ендокринната система, която освобождава набор от хормони, предпазващи организма от извънредни ситуации, но за сметка на имунната система.

Благодарността, любовта и задоволството засилват имунитета, намаляват кръвното и ускоряват времето за лечение. Всички те предизвикват отделяне на хормона окситоцин, който подпомага позитивните чувства, като кара нервната система да се отпусне. Той увеличава значително снабдяването с кислород на тъканите и подсилва процесите на лечение

В терпиите с мен получавате редица здравословни съвети. Обадете се, да запишете вашата сесия.

За хора извън София изготвям индивидуален комплекс от точки, с който можете да помогнете сами на себе си.

Изготвил рехабилитатор и иглотерапевт Александър Енев: 0878273965

Статията е прочетена 1192 пъти
Назад към брой 196Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024