Интересни факти за билборд рекламата в брой 194

Интересни факти за билборд рекламата
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

Виждате билбордове всеки ден, но какво всъщност знаете за тях? Най-вероятно имате представа от някои общи факти. Без съмнение сте чували за някои впечатляващи статистики относно билбордовете, като например това, че 75 процента от хората заявяват, че забелязват дигитални билборди в ежедневния си живот и една трета казват, че пристъпват към действие, след като са видели билболд реклама за нещо.

Вие вероятно също знаете нещо и за историята на билбордовете, тяхното невероятно влияние или къде е разположен най-големият билборд в света.

За приключване на 2018 помислихме, че ще е забавно да хвърлим поглед към някои удивителни факти за билбордовете, които не сте чували преди. Подхвърлете тези любопитни неща по време на следващото си пътуване със семейството, за да ги впечатлите или пък размишлявайте върху тях, вземайки предвид защо използването на външна реклама може да се окаже умен ход за вашата компания.

1. Най-ранният билборд, за който знаем, се е появил преди 3000 години

Билбордовете са една от най-старите форми на реклама. Хиляди години преди първия вестник, публикуван в Англия през 90-те години на XVII век или първата радиореклама, пусната по нюйоркска станция през 1922 година, в Тива, Египет бил поставен обелиск, на който се рекламирала награда за връщането на избягал роб.

Съдбата на този беден роб не е известна, но египтяните бързо разбрали, че това е ефективен начин да разпространяваш информация. Скоро те започнали да използват обелиски, за да обявяват на тях закони, намирайки ги за забележим начин да информират основната част от обществото, за това какво се случва.

Дотогава единствената масова комуникация била вербалната. Тези предшественици на билбордовете привлекли внимание върху ефективността да разпространяваш послание към много хора наведнъж.

2. Електронни билборди има повече от 100 години

Вие без съмнение асоциирате дигиталните билборди с настоящите времена. Пък и действително модерният тип такива има своя дебют след 2000-та година. Но историята на електрония билборд започва много преди това. Оскар Джей Гуд, един от пионерите в областта на билбордите, поставил едно от първите електронни означения в света в Ню Йорк през 1904 година. Знакът светнал, излъчващ искрящо рекламно съобщение на Тримбъл Уиски.

Гуд видял нещо обещаващо в способностите на масмедиите, ако са поставени на пресечна точка, каквото е мястото, което днес наричаме Таймс Скуеър. Той схванал потенциала на локацията, която била видима от излизащите от театрите на Бродуей всяка вечер. Знакът с уискито ги посрещал, докато вървели към току-що построената метростанция. Хората по това време казвали, че той е видим от миля далечина, даващ на Тримбъл Уиски блясъка и отличаването, от които се нуждаело.

3. Най-големият билборд в света е в Мадрид

Сигурно сте очаквали да е на Таймс Скуеър? Това щеше да е добро предположение, но през 2018 г., в Мадрид, Испания, откриха реклама, която по размер изпреварва конкуренцията. На площ от 5 265 квадратни метра, този билборд е с площта на:

  • 20 тенис корта;
  • игрище за американски футбол;
  • и е с теглото на мъжки хипопотам.

Според Гинес мадридският билборд надвишава предишния рекорд с 265 квадратни метра. Бордът рекламирал Форд Еспаня и се появил до Едифисио Еспаня. В тази връзка има и още един факт: след завършването на кампанията Форд дарили материала за билборда на фондация Апаскови – център, които обслужва хора с увреждания.

4. Билбордовете на Таймс Скуеър са видими от космоса

Говорейки за Таймс Скуеър, знаете ли, че светлината на билбордовете може да бъде видяна от космоса? Истина е.

Член на екипа на Експедиция 35 заснел снимки на Ню Йорк Сити по време на мислия през 2013 г. Астронавтите казали, че не могат да идентифицират много места, но те със сигурност разпознали Сентрал Парк, дълъг правоъгълник в средата на Манхатън и ясно виждали ярката светлина на бордовете до парка.  Уви, вие не можете да прочетете индивидуалните надписи – това може би означава, че билбордът е твърде ярък.

5. Ароматизираните билборди като явление

Сетивата направляват желанията ви и когато видите неща, които ви харесват по билбордовете, пожелавате да ги купите. Ако това работи с едно сетиво, защо да не е така и с останалите? Това бил тласъкът  за уникалната, но не чак толкова успешна идея от 2010 г., когато търговски обект за хранителни стоки в Северна Каролина поставил това, което си представял като ароматизиран билборд.

Той миришел на печена пържола и бил обграден с много медийно внимание, макар и да не стартирал нова тенденция. Оттогава досега има малко кампании, в които са се използвали ароматизирани билборди.

6. Мнозинството от хората забелязват билбордовете

Според проучвания в тази индустрия ние можем да бъдем изложени на около 4000 реклами на ден. Това е прекалено много, така че всеки рекламиращ се трябва да внимава да не пропилее парите си.

Така вие ще сте заинтересувани да знаете, че хората наистина забелязват рекламите на билбордовете. Според проучване на "Арбитрон" 71 процента от хората казват, че не само забелязват самите бордове, но им обръщат внимание какво действително стои на тях. И над половината твърдят, че когато са видели нещо шеговито на билборд, после го споделят с друг човек.

7. Ползваният с най-голям наем в света билборд е струвал приблизително 2,5 милиона долара

Подобаващо ще се върнем на Таймс Скуеър за последния факт. Най-скъпо наетият билборд в света е на това място. Гугъл плаща 2,5 милиона долара, за да го ползва преди няколко години. Технологичният гигант плащал около 625 хиляди долара на седмица. Това е 125 пъти повече от средната цена на наем на билборд в Ню Йорк.

Базирано на среден дневен трафик от 300 хиляди души, 9 милиона нюйоркчани и туристи ще видят билборда по време на този наемен период.

Едно нещо със сигурност е вярно за билбордовете. За хилядите години, през които съществуват, те са продължили да еволюират. Кой е предполагал, когато се появил онзи обелиск преди хиляди години, че билбордите, ще се виждат от космоса?

Източник: https://dashtwo.com/blog/interesting-facts-about-billboards/

Предоставена от Аутдор Медиа Тийм

Статията е прочетена 1565 пъти
Назад към брой 194Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024