Лидерът на българските русофили Малинов на посещение в Москва в брой 193

Лидерът на българските русофили Малинов на посещение в Москва
Категория: Сърцето, душата

Tрадиционният, вече ХVІІІ-ти поред Събор на участниците в националното движение на русофилите в България тази година да бъде посветен на 145-годишнината от легендарната отбрана на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. С заповед на министъра на културата от правителството на България В. Минеков се забранява провеждането на Катедралния храм на Шипка.

Министърът не сметна за нужно да аргументира забраната си, като се ограничи с „ясни указания” към директора на Националния парк-музей „Шипка-Бузулуджа” Ч. Ангелов, който уведоми ръководството на русофилите за забраната за тържествени прояви. Изпълнителното бюро на НД „Русофили“ излезе с обръщение, в което изрази възмущението си от волюнтаристкото решение на министъра на културата, като отбеляза, че Събора на русофилите винаги са се ползвали с подкрепата на президента на страната и изпълнителната власт, а подчертавайки, че „в България русофобията, издигната в ранг на държавна политика, няма ни най-малък шанс да постигне нещо и да го забрани. Според ръководството на русофилите съборът със сигурност ще се проведе, но ще остане дълбоко огорчение от факта, че „българската изпълнителна власт все повече се откъсва от чувствата и мирогледа на българския народ“.

Забраната на празника на Шипка предизвика възмущение в широките кръгове на българската общественост, окачествява се като проява на глупост, като абсурд, неграмотност… Като оставим настрана емоциите, съвсем очевидно е, че това е поредната стъпка към пренаписване на историята, което днес се прави открито и нагло. Стремежът да се изтрие Русия от историята на освобождението на българския народ в името на моментни опортюнистични интереси и политически страсти е лесно обясним.

През април 1877 г. Русия е тази, която обявява война на Турция след безрезултатни опити по мирен път да постигне промяна в безправното положение на подвластните й славянски народи. Използвайки сегашната терминология, България получи свобода от ръцете на агресор, който в противоречие с международното право наруши териториалната цялост на Османската империя. Руските воини-окупатори – воюваха рамо до рамо с българските опълченци – по днешна терминология – със сепаратисти и терористи. И до днес в българските църкви се отслужва благодарствен молебен към Царя-освободител – руския император Александър II, руски и български воини, паднали за свободата на България. Там се моли истинска България – славянска, православна, пазеща завета на предците си да помни вечно подвига на Русия, освободила българския народ. Тези, които мечтаят за колективна амнезия на българския народ, подиграват се с чувствата му, неминуемо ще загинат като тъмни сенки под лъчите на слънцето на истината.

В момента ръководителят на българското движение „Русофили“ Николай Малинов е на посещение в Москва, днес той ще бъде гост на предаването „Голямата игра“ по Първи канал.

Изготвено по материали на българската медия O.Н. Решетникова

29.08.2022

Статията е прочетена 2618 пъти
Назад към брой 193Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024