Русия работи върху създаването на собствен петролен бенчмарк в брой 192

Русия работи върху създаването на собствен петролен бенчмарк
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Това означава, че руският петрол ще се превърне в нов маркер, т. нар. „бенчмарк“, с определен химичен състав и себестойност, който ще се използва като основен показател за ценообразуването на други регионални сортове петрол на световните борси. Сега има три такива бенчмарка: европейският Brent, американският WTI и близкоизточният Dubai Crude.

Правителството на Русия е изготвило план за създаване на национален петролен бенчмарк през следващата година, тъй като се стреми да се защити от усилията на Запада да ограничи потока от петродолари към страната. Ключови руски министерства, местни производители на петрол и централната банка планират да стартират търговия с петрол на национална платформа през октомври, според документ, видян от Bloomberg News. Според плана, Русия ще работи за привличане на чуждестранни партньори, които да купуват петрол с цел постигане на достатъчни търговски обеми за установяване на ценови бенчмарк между март и юли 2023 г.

Амбициите на Русия се засилиха, след като нахлуването й в Украйна предизвика поредица от  петролни санкции на Запада. Страните от Г-7 се споразумяха спешно да проучат как да ограничат петролните приходи на Москва чрез налагане на таван на цената на нейния петрол.

Основният експортен сорт на руския суров петрол, наречен Urals, обикновено се купува и продава с отстъпка от еталонния петрол Brent в Северно море. След инвазията тази отстъпка се увеличи значително, тъй като санкциите намалиха привлекателността на Urals. По-високото покачване на световните цени обаче означава, че потокът от петродолари в хазната на Кремъл не спира.

Източник: bloomberg.com

Статията е прочетена 1507 пъти
Назад към брой 192Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024