Какъв е профилът на българите, които имат положително отношение към Русия в брой 191

Какъв е профилът на българите, които имат положително отношение към Русия
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Какъв е профилът - възраст, образование, местоживеене, доходи - на българите, които имат положително отношение към Русия, описва „Дневник“, като се позовава на данни от разпространено преди седмица проучване сред над 26 хиляди граждани на ЕС, включително повече от хиляда българи. То е на Евробарометър за нуждите на Европейския парламент и е проведено в периода между 19 април и 16 май 2022 г. чрез интервюта лице в лице.

В България 13% имат “много позитивно” отношение към Русия и още 30% – “общо взето положително”.

Русофилите са почти еднакъв дял при мъжете и жените. Най-много негативно отношение имат сегашните ученици и студенти, както и българите на 35-44 години. Но над 50% са симпатизиращите на Русия от 55-64-годишните и тези, които вече са пенсионери (над 65 години).

Най-много са хората с позитивно отношение към Русия в средните и малките градове.

Работниците и долната част на средната класа дават 55-53% одобрение за Русия и 37-36% отрицателно отношение. При ядрото на средната класа вече има 45% одобрение и 51% неодобрение към Русия.

Дори при тези, които никога или почти никога не са имали проблем да си плащат сметките, русофилите са общо 46%.

Проруски настроения имат онези българи, които са казали, че гласът им няма значение в собствената им страна и не са доволни от демокрацията в България

Колкото по-голям интерес към политиката проявяват българите, толкова по-големи русофили са. Дори сред онези, които са самоопределят като принадлежащи към десницата, общо 42% харесват Русия днес, цитира данните "Дневник".

Източник: 24 часа

Статията е прочетена 2194 пъти
Назад към брой 191Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024