Епохата на еднополярността приключи в брой 191

Епохата на еднополярността приключи
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Основните моменти от речта на Владимир Путин на ПМИФ-2022

18 ЮНИ 2022

Президентът на РФ Владимир Путин говори на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ).

В началото на речта си Владимир Путин отбеляза, че тазгодишният форум се провежда в труден момент. Според него принципите на глобалната икономическа система са подложени на атака. Президентът подчерта, че еднополюсният свят е към своя край.

„Става въпрос за обективни процеси, за наистина революционни, тектонични промени в геополитиката, глобалната икономика, технологичната сфера, в цялата система на международните отношения“, – каза той.

Тази епоха приключи, въпреки всички опити да се съхрани, да се запази по всякакъв начин. Това е естествен ход, промените са естествен исторически ход, тъй като цивилизационното разнообразие на планетата, богатството на културите е трудно да се съчетаят с политически, икономически и други модели. Шаблони тук не работят, шаблони, които се налагат грубо, безалтернативно от един център.

„Грешка е да се вярва, че времето на бурните промени може, както се казва, да се преодолее, да изчака, че уж всичко ще се нормализира, всичко ще бъде както преди. Няма да бъде!“ – обърна внимание държавният глава.

Западът безпардонно налага своята собствена етика и култура и понякога заплашва суверенитета на държавите, добави Путин. Русия за Запада се превърна в „бунтар“, който не е съгласен с подобна политика и те се опитват да я умиротворят за това, заяви Президентът. Той увери, че Русия ще се справи с всички предизвикателства, както е било винаги в нейната история.

„Раждането на нов световен ред е труден процес. Ще се изправим пред много рискове, но е очевидно, че правилата на новия световен ред ще се задават от силни, суверенни държави“, – каза той.

„Трябва да се стремим да вървим напред, да усещаме полъха на времето. Русия навлиза в настъпващата епоха като мощна, суверенна държава и ние ще станем още по-силни“, – отбеляза държавният глава.

В речта си пред участниците в ПМИФ той заяви, че Русия никога няма да изпадне в самоизолация и ще развива своята икономиката на принципите на откритост, залагайки на предприемаческите свободи и социалната справедливост.

Специалната операция

Провеждането на специалната военна операция в Украйна е решение на суверенна държава, подчерта Путин. Той нарече това решение принудително и трудно, но необходимо на фона на нарастващите рискове и заплахи: специалната операция е насочена към защита на руските граждани, жители на Донбас, които по внушение от Запада са преследвани в продължение на осем години. Всички задачи на специалната операция ще бъдат решени, каза руският лидер.

„Залогът за това са мъжеството и героизмът на нашите воини, консолидирането на руското общество, чиято подкрепа дава сила и увереност на армията и флота на Русия, дълбокото разбиране на правотата, историческата справедливост на нашата кауза, изграждането и укрепването на силна и суверенна държава – Русия“, – каза Путин.

Консолидацията на обществото дава сила на руските военни, заключи държавният глава.

Санкции

Скоростта и обемът на ограниченията срещу Русия не познават прецеденти, каза Президентът, но политиката на антируски санкции от страна на неприятелските страни се провали. Всички негативни прогнози, които някои анализатори изразиха още през пролетта, не се сбъднаха, отбеляза той. Путин нарече наложените санкции „безумни и необмислени“.

„Вече казах, че икономическият блицкриг срещу Русия изначално нямаше шанс за успех, при това както е известно, санкционното оръжие е с две остриета и практиката от последните години го показва добре “, – отбеляза той.

По оценка на експертите, само преките загуби на Европейския съюз от санкционната треска за предстоящата година могат да надхвърлят 400 милиарда долара. Такава е цената на решенията, откъснати от реалността и взети противно на здравия разум. Тези разходи падат директно върху населението и компаниите на Европейския съюз.

Относно техническия прогрес

„Това, което е абсолютно точно и което току-що беше казано, е нещо, което не може да бъде спряно. Трябва да се приеме като даденост. Както е невъзможно да спрем изгрева или залеза на слънцето.“ Някога в Китай е бил изобретен барутът и всичко било пазено в тайна. Е и какво? Това не може да се спре. Същото важи и за ядрените технологии, и за всичко. Прогресът не може да бъде спрян. Няма нужда да се стремим да попречим на изгрева на слънцето. Просто трябва да се мисли как да се справим. Да отглеждаме пшеница в дадени райони или да се заемем с нещо друго. Неизбежно трябва да се приспособяваме към това“, – каза Путин на пленарната сесия на ПМИФ.

Ситуации с продоволствието

Русия е способна значително да увеличи износа на храни и торове. В същото време приоритет в доставките ще бъде даден на страните, изложени на риск от увеличаване на броя на гладуващите;

Руската Федерация не пречи на износа на зърно от Украйна, която може да разминира пристанищата и да го изнесе. Все пак, 5 милиона тона украинска пшеница за световния пазар „нямат решаващо значение“;

Президентът се опасява, че украинското зърно, ако проблемите с износа му бъдат разрешени, ще бъде използвано като плащане за доставки на оръжие.

Източник: https://katehon.com/ru/news/epoha-odnopolyarnosti-zakonchilas-glavnoe-iz-rechi-vladimira-putina-na-pmef-2022

Статията е прочетена 2392 пъти
Назад към брой 191Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024