България винаги е била по-силна, когато е с Русия в брой 191

България винаги е била по-силна, когато е с Русия
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Ставри Сотиров, член на НПС на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“:

България винаги е била по-силна, когато е с Русия

 

Интервюто взе Ива Николова

– Г-н Сотиров, как ще коментирате политическата ситуация в момента?

– За съжаление страната отново е изправена пред политическа криза. Поредният спасител се провали, при това много бързо. Виждаме един безидеен, компрометиран и безпомощен политически елит. Елит, който направи всичко, за да обезсмисли идеята за парламентарна демокрация. Това се получи, защото за пореден път има сериозно разминаване между действията на управляващите и потребностите на хората.

След 1989 година, с много малки изключения, всеки, който влезе в управлението, е „монтиран“ там с парите и влиянието на американските фондации. За много хора страната ни е една похитена и завладяна държава. В резултат на това сега имаме поредица от кризи – управленска, политическа, икономическа, демографска, в образованието, в здравеопазването. Всичко това предизвиква основателни притеснения относно съществуването на държавата България.

 – Каква е оценката Ви за работата на правителството и парламента?

– Бях един от хората, които се надяваха, че с влизането в политиката на тези млади хора нещата ще бъдат променени към по-добро. Много бързо с действията си те показаха, че са в управлението, за да отстояват чужди интереси. Нещо повече, ясно си пролича тяхното непознаване на българската история и народопсихология. Като се прибави липсата на парламентарен и управленски опит, веригата се затваря. Нямаше ясно изразена нито програма за управление, нито законодателна такава. Говори се за успехи в социалната сфера, но огромната инфлация, която допуснаха, обезличава това. Най-точната оценка за това правителство и парламент е фактът, че за първи път имаме успешен вот на недоверие и отново сме изправени пред парламентарна криза.

 – Според Вас какъв е изходът – ново правителство или избори?

– Ако бяхме една държава с нормално функционираща парламентарна демокрация, както и с оглед на икономическото ни състояние и международна обстановка, едно ново правителство в рамките на този парламент би било едно правилно и добро решение. Само че ние имаме партии на статуквото, които не защитават българския национален интерес, а се държат като агенти на чуждо влияние. Това особено много си пролича при гласуването относно Македония, както и действията на правителството спрямо Русия. Затова нови избори са необходими, но не да възпроизведат отново от същото, а да се преформатира нов политически елит, който да не е зависим от чужди интереси.

 – Партията Ви готова ли е за избори, какви ще са посланията?

– Като изключим партия „Възраждане“, в момента няма друга политическа сила, която е готова за избори. Нашите послания са непроменени и нямаме основания да ги променяме. Когато миналата година говорихме по въпросите за мира и войната, много хора ни се чудеха. Днес това е основен въпрос. Когато казвахме, че в Брюксел твърдо трябва да се отстоява българският национален интерес, днес ясно се вижда, че поради липсата на такова поведение се доведохме до сериозна политическа и икономическа криза. Сега отново казваме, че светът е променен. Този свят вече не е еднополюсен и САЩ, и НАТО не са решаващ фактор в международните отношения. Като се основава на своето географско положение, исторически предпоставки и традиционни връзки, страната ни трябва да се възползва от възможностите, които предоставя многополюсният свят. Също така, колкото и опити да се правят за промяна на историята – политически, икономически и социални, България е била по-силна, когато е с Русия.

 – Как си обяснявате факта, че голяма част от българите, които симпатизират на Русия, нямат представляваща партия в парламента?

– Ето това е един сериозен дисбаланс в политическия ни живот. До скоро се смяташе, че БСП събира русофилския вот. Само че поради една или друга причина русофили има в почти всички български партии. Трябваше да започне специалната военна операция на Русия в Украйна, за да се види разликата между партийните елити и техните избиратели. На практика голяма част от българския народ симпатизира на Русия, но поради предателското поведение на своите политически лидери това не е отразено в парламента. Надявам се скоро да настъпят необходимите условия и това да бъде променено.

Статията е прочетена 2478 пъти
Назад към брой 191Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024