25-ти Санкт-­Петербургски международен икономически форум в брой 191

25-ти Санкт-­Петербургски международен икономически форум
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

На 18.06.2022 г.  беше заключителният  ден на  25-тия Санктпетербургски международен икономически форум, който беше посветен на перспективите на печатните медии и на предизвикателствата, които стоят пред техните издатели.

Санктпетербургският международен икономически форум е едно от най-мащабните и значими делови събития в света. За 25 години Форумът завоюва статут на водеща световна площадка за обсъждане на ключови въпроси на глобалната икономика и за обмяна на добри световни практики и компетенции за осигуряване на устойчиво развитие.

Във Форума имаше участници от Русия, Европа и Азия. България, бе представена  от  д-р Атанас Панчев, член е на ИБ на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“.

Д-р Атанас Панчев отбеляза, че печатните медии се използват основно от възрастното поколение. Читателите под 18 години „вярват, че принтът е обречен на смърт“. Хартиените издания стават все по-скъпа стока, а потребителите им се превръщат в „изчезващ вид“, добави той. Дигиталните технологии са по-евтини, екологични и удобни, затова медиите са принудени да се адаптират към тях.

Също така д-р Панчев отбеляза, че хартиените носители губят „състезанието“ с онлайн медиите, социалните мрежи и телевизиите. Лоялната публика на пресата намалява и застарява. Вестниците се превръщат във все по-неатрактивна стока.

Д-р Панчев сподели, че в България има медии, които се финансират от различни НПО. Тези медии не отразяват обективно действителността, а подвеждат читателите си. През последните 30 години се е сменило съдържанието на вестниците. Те вече не образоват и поучават, а забавляват. Поднасят новините опростено и атрактивно.

Според д-р Панчев дигитализацията дава възможност на вестниците да разширят аудиторията и влиянието си до 4 пъти, развивайки хибридния модел и да привличат различен тип публики. Аудиторията не вижда отмирането на хартиеното тяло като смърт за печата, а напротив, като еволюция.

 

 

***

Д-р Атанас Панчев е роден през 1965 година. Магистър по право, магистър и доктор по културно-историческо наследство. На 7 април 2008 година е избран на Международната лидерска конференция в гр. Суел, Ю. Корея, за Посланик на мира. Автор е на 2 книги и на повече от 200 публикации. Издател е на в-к „Квантов преход“, директор на издателска къща „Нова цивилизация“. Член е на ИБ на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“.

Статията е прочетена 6631 пъти
Назад към брой 191Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024