Кой свали правителството на България в брой 191

Кой свали правителството на България
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Основната  причина, която доведе до   смяна  на правителството на България, оглавявано от Кирил Петков, — това е поведението на самото правителство, угаждащо  изцяло  на интересите  на САЩ. Такова  мнение изрази пред  ИА REGNUM председателят  на  българската  обществена организация «Русофили» и лидер на  партията  « Русофили  за възраждане на  Отечеството» Николай Малинов.

Да напомним, че на 22 юни депутатите  в Парламента на България,  гласуваха за оставка на действащото правителство на Страната. За  досрочно предаване на пълномощията на МС гласуваха  123 депутата, против бяха  116. Кирил Петков заяви, че Парламентът гласува  недоверие на неговото правителство

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов ясно заяви, че напуска управляващата коалиция заради политиката на премиера Петков към Македония. По македонския въпрос имаме решението на Консултативния съвет при Президента на България, в което участват всички политически партии, решението на Парламента и позицията на министъра на външните работи, който също беше против отмяната на ветото. Правителството обаче пое инициативата на американците и намери начин да заобиколи този консенсус. Трябва да се разбере, че българското общество се отнася към Македония по същия начин, както руското общество се отнася към Украйна. Не можем да се откажем от нашата история, това не е дреболия, това е изключително важна част от националната идентичност.”

Вторият фактор, който повлия на смяната на българското правителство, е отношението на кабинета на министрите към украинската криза, предполага Николай Малинов. По негово мнение, въпреки това, че България вече е отдавна и в Евросоюза, и в НАТО, българското общество в повечето случаи е положително настроено по отношение на Русия.

„Но ние не видяхме  това, нито  в Правителството, нито  в Парламента. Надявам се , че новите избори ще доведат до това, че съотношението между русофилите и русофобите в следващия състав на Парламента ще отговарят повече на настроенията на българското общество. То ( българското общество)  се отнася  далеч по-положително към Русия и нейната политика, към специалната военна операция на Украйна, от правителството на Петков. Министърът на отбраната на България, който се отказа да нарече военната  операция на Русия в Украйна  – война, бе уволнен от  Петков. Смятам че,  последните събития са   едно правилно  направление на развитието на обществените процеси в България », — заяви Малинов.

Политикът  добави, че не може да се пренебрегват и   икономическите причини, които  се противопоставиха срещу Кирил Петков и неговото правителство.

„Икономическата криза, която разтърсва цяла Европа, е резултат от неадекватни и глупави решения по газови и други енергийни въпроси. Самите санкции са тежка патология на международната политика, от която най-много страда Европа“, каза Малинов.

В отговор на искане на REGNUM да коментира изказването на Кирил Петков, според което руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е участвала в смяната на българското правителство, Малинов каза, че в този случай той може да бъде обвинен заедно с руския дипломат.

„Кажете, че не само Митрофанова е виновна, но и Малинов, и всички русофили в България. Мога да приема това твърдение само като шега. Нека не приемаме такива глупости сериозно! “, заключи Николай Малинов.

Автор: ИА REGNUM
Публикувано на руски.
Превод: В. Григоров

24 ЮНИ 2022

Статията е прочетена 4444 пъти
Назад към брой 191Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024