Германия и Италия плащат за руския природен газ в рубли в брой 190

Германия и Италия плащат за руския природен газ в рубли
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

Информацията е на „Ройтерс“

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, съобщават източници на „Ройтерс“, цитирани от „24 часа“.

Според два източника, на германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към „Газпромбанк“, да не са в руската валута.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация със Съюза.

Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред „Ройтерс“ висш правителствен източник.

Това е станало преди италианската енергийна компания „Ени“ (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, допълва източникът.

„Ройтерс“ отбелязва, че Полша, България и Финландия са отказали да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в „Газпромбанк“ и доставките им са били спрени.

Статията е прочетена 2383 пъти
Назад към брой 190Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024