Проф. Боян Дуранкев: Помощите, предприети от правителството, са до голяма степен за олигархията в брой 190

Проф. Боян Дуранкев: Помощите, предприети от правителството, са до голяма степен за олигархията
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

Инфлацията е такова хронично заболяване за България, което е предизвикано от свободния пазар“.

На кого ще помогнат антикризисните мерки?

Нужни са мерки за хората с най-ниска покупателна способност.

Проф. Дуранкев добави, че някои страни дърпат икономически много по-бързо напред, а България остава назад и така ще бъде тази година.

„Ако погледнем отново икономиката, тази година последното нещо, което изкара Европейската комисия, е, че ние ще имаме блед, много анемичен икономически растеж от 2,1 %, а еврозоната – 2,7%, което означава, че България ще се върне горе-долу на нивото от 2019 година по реален брутен продукт.

Спомням си един анализ на списание „Форчън“, което е изключително солидно, от 1980 година, в който се прогнозира за 2020 година – 40 години напред, че Северна Америка ще се превърне в житница на света, Тихоокеанският ре­гион заедно с Китай ще се превърне във фабриката на света, а Европа ще стане дискотека.

Вероятно на България отреждат мястото на чалготеката.

Какво искаме да се случи?

Какво трябва да се направи и дали правителството го прави, това действително е сложно в този момент да се каже, нищо че, кажи-речи, преполовяваме годината, защото освен инфлацията, която по принцип не трябва да надскача 2% годишно, имаме проблем и с икономическия растеж, с държавния дълг, със социалното неравенство, с членството в еврозоната, с преструктурирането на енергетиката, на зелената икономика, въоръжаване до зъби, до стотинка. Въобще приоритетите, които бяха, изглежда доста се попромениха“.

Статията е прочетена 1573 пъти
Назад към брой 190Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024