Като се знае какви ревностни блюстители на европейските ценности има у нас, нищо чудно да обявят и латиницата като най-важна европейска ценност, която трябва да приемем... в брой 189

Като се знае какви ревностни блюстители на европейските ценности има у нас, нищо чудно да обявят и латиницата като най-важна европейска ценност, която трябва да приемем...
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Имам приятел, враг на пълния член. Трябвало да се премахне. И като протест нарочно пише всичко с пълен член. Викам му, че така го мислят за неграмотен и не обръщат внимание каква му е мисълта, а това запомнят. Той не се съобразява и продължава.

Дали като продължи като китайска капка да дълбае българския език ще доведе до реформа за пълния член? Или ще спечели последователи да го премахнат?

Премахването му ще бъде първата крачка към следващата реформа – приемане на латиницата.

Въпросът се повдигна през 90-те в духа на тогавашните реформи на всичко. Президентът Петър Стоянов награди един австрийски професор за заслуги към българските работи, който директно ни посъветва да приемем латиницата, защото кирилицата ни отделя от Западна Европа.

Като се знае какви ревностни блюстители на европейските ценности има у нас, нищо чудно да обявят и латиницата като най-важна европейска ценност, която трябва да приемем.

А хора от компютърното поколение пишат на шльокавица отдавна и се дразнят на кирилицата, защото се налага да превключват клавиатура и др. досади.

Българи пишат на латиница из социалните мрежи и се оправдават, че нямали кирилица на телефона или компютъра, макар и „Епъл“, и „Майкрософт“, и „Гугъл“ – „Андроид“ да са се погрижили да осигурят.

В сегашната ситуация на руския враг, руския дявол, неминуемо ще повдигнат пак въпроса за премахване на кирилицата.

На летището в Сан Франциско преди няколко години един служител ми гледа паспорта, на който има надпис и на кирилица и вика: Like Russian. Виждал руски паспорти (там има руски квартал), но не виждал български (макар че в района вече живееха към 10-ина хиляди българи). Такава забележка ще накара всеки правоверен защитник на евро-атлантизма да се откаже от кирилицата.

Вече чувам гласа на Плевнелиев с меден фалцет да обяснява колко е важно да приемем писмеността на нашите съюзници.

Статията е прочетена 1079 пъти
Назад към брой 189Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024