Над 80% от българите отказват да се доставя оръжие на Украйна в брой 189

Над 80% от българите отказват да се доставя оръжие на Украйна
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Значителна част от депутатите в българския парламент и над 80% от населението му заемат принципна позиция по този въпрос. За това говори в ексклузивен коментар пред портала Балканист Николай Малинов, лидер на Национално движение „Русофили“.

Политикът коментира появилата се в някои медии информация за доставка на българско оръжие за Украйна директно или чрез реекспорт през други държави.

Преди дни украински самолет Ан-12 излетя от София за полския Жешев, мястото, където се получава цялото оръжие за изпращане в Украйна.

„България, представлявана от министъра на икономиката Корнелия Нинова, която е председател на Българската социалистическа партия (БСП), която е част от управляващата парламентарна коалиция, декларира, че България не доставя оръжие на Украйна, в съответствие с принципа на спазване на всички международни закони. Ако някоя трета страна от своя страна доставя оръжие на Украйна, то България не е в състояние да коментира или да влияе по тези въпроси. Това е официалната позиция на българската държава”, каза Малинов.

В общ дух на ситуацията лидерът на „Русофили“ отбеляза и посещението в София на министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, който се опита да убеди българските власти да окажат военна помощ на Киев. В същото време украинският министър отхвърли компромисното предложение на българския премиер да помогне на Украйна с доставката на защитни средства.

„Кулеба проведе срещи в София на почти всички нива. Той се срещна и с президента, и с премиера, и с председателя на парламента. Държеше се доста предизвикателно. Достатъчно е, че в отговор на думите на българския президент, че българите виждат руснаците и украинците като братски народи и не могат да заемат страна и затова заемат неутрална позиция, Кулеба си позволи да каже, че чувства братство с Русия само във формата на отношенията между Каин и Авел, разглеждайки Русия единствено като агресор “, каза Малинов.

Той подчертава, че българският парламент, правителство и президент на този етап официално смятат, че България трябва да заеме неутрална позиция в конфликта между Москва и Киев. Има обаче десни политически сили, които заплашват да напуснат управляващата коалиция, ако не се вземе положително решение за доставката на оръжие за Украйна. В същото време от БСП, напротив, заявиха готовност да предприемат подобни мерки, ако се вземе решение за доставка на оръжие.

Според Николай Малинов в този контекст трябва да се припомни и оставката на българския министър на отбраната Стефан Янев, който отказа да доставя оръжие на украинската страна и използва термина „специална военна операция“, а не „война“ по отношение на събитията.

„Българското общество има най-високо ниво на подкрепа за Русия и Путин в сравнение с други европейски страни, които са членки на НАТО: някъде около 77-78%, а 84% от гражданите са против доставката на оръжие за Украйна“, заяви лидерът на движение „Русофили“.

Малинов подчертава и факта, че руската телевизия все още не е спряла излъчването си в България. Почти всяка седмица се провеждат митинги в подкрепа на неутралния статут на България и срещу враждебното отношение към руската култура, история и общото историческо минало на руския и българския народ. Освен това българите активно се противопоставят на опитите за преименуване на улици в чест на Украйна и окачване на украински знамена.

„Русофилското движение в България е масово. Ние смело говорим истината, държим руското знаме и лозунгите в подкрепа на Русия на всички публични прояви, които се провеждат ежеседмично“, обобщи Николай Малинов.

24 АПР. 2022

Статията е прочетена 4619 пъти
Назад към брой 189Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024