Денят на победата - светла дата в човешката история! в брой 189

Денят на победата - светла дата в човешката история!
Категория: История

Денят на победата над фашизма!

На този ден през 1945 г. Русия побеждава нацистка Германия във Великата отечествена война. Документът за капитулацията на фашистка Германия е подписан късно вечерта на 8 май в училище в предградие на Берлин.

„Ние, долуподписаните, действайки от името на Германското върховно командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното главно командване на Червената армия и Върховното командване на съюзническите експедиционни сили.“  Това гласи подписаният тогава акт за военна капитулация.

Русия е наш двоен освободител, като ни освободи от германска окупация и ни защити на мирните преговори след войната.

На мирните преговори в Париж след Втората световна война България беше третирана като победена - заедно с Германия.

На масовия български гражданин е слабо известно, че Съветският съюз ни спаси от ново териториално разпокъсване.   Гърция настояваше за голяма част от Родопите, близо до Пловдив и за по-големи репарации. С помощта на Чърчил Турция имаше териториални претенции от Югоизточна България. Югославия настояваше както за територии, така и за по-големи репарации от България. Всичко това ни беше спестено благодарение на твърдата позиция на съветската делегация в Париж, независимо че Първа българска армия участваше в разгрома на фашистка Германия и нейните бойни части стигнаха Виена и Берлин.

Именно затова 9 май – Денят на победата, трябва да се почита. Защото точно на този ден беше постигнато нещо велико и то с цената на милиони жертви.

Ако нямаше Денят на победата, нямаше да има и Денят на Европа.

Всеки, който отрича или се съмнява във взаимовръзката между тези две исторически събития, надали почтеността и моралът са приоритет в ценностната му система.

Победата  е резултат главно на саможертвата и  действията на съветския войник над хитлерофашистката  чума, която бе завладяла почти цяла Европа. На 9 май 1945 г. беше ликвидирано гнездото на фашистката  зараза.

Този ден на победата е уникален, единствен и велик в историята на човечеството. За първи път в света в един ден стотици милиони  хора проляха сълзи на радост, че краят на световната война дойде и се постави началото на  така жадувания от всички мир.

Но сълзите от радост бяха съпътствани и със сълзи от мъка и жалост за загиналите  във войната. Затова Денят на победата е несравним с никоя друга дата или събитие в световната човешка история.

Пет години след края на войната, на същата дата се събират западните политици и решават да създадат Европейския съюз. Избирането на този ден – Девети май, не е случайно съвпадение. Сигурно за някои от участниците в това събитие датата е означавала възвеличаване на Деня на победата като причина за създаването на обединена Европа. Но повечето от тези политици са целели пренебрегването и омаловажаването   на историческата победа над фашизма. Целенасочената русофобска посока в отношенията между държавите води само към проливане на повече сълзи от страх имъка, защото тя е условие за нови войни. Но въпреки  русофобите и сеячите на омраза между хората настъпва нова ера за човечеството – и началото ще се постави от духовно най-силната страна Русия.

Няма сила, която да изтрие историята и датата Девети май – Денят на победата над фашизма.

Докато съществува човечеството на планетата ни, то ще знае за този светъл ден и ще го почита всяка година.

Честит празник!

Атанас Панчев, доктор КИН

Статията е прочетена 9046 пъти
Назад към брой 189Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024