По повод на посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония в брой 186

По повод на посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Проф. Нако Стефанов, член на Изпълнителното бюро на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“

На 18 януари 2022 г. министър-председателят Кирил Петков осъществи еднодневно официално посещение в Република Северна Македония (РСМ). Премиерът бе начело на правителствена делегация, в състава на която бяха министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Българският премиер отчете два основни успеха от посещението – изпратената от РС Македония нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област, и реалната възможност за пускане до 60 дни на авиолиния между София и Скопие.

В противоречивите оценки на тази визита,  дадени както у нас, така и в чужбина, се отбелязват и редица критични нотки. Например, тези свързани с това, че не става ясно доколко в разговорите са били защитени правата на северомакедонските граждани с българско самосъзнание. Или поискано ли е същите тези граждани да бъдат признати, каквито права се дават в Конституцията на Северна Македония, за държавнотворна общност. Сред българските анализатори се чуха и мнения, изразяващи съмнения, доколко премиерът се е придържал към решенията на Консултативния съвет по национална сигурност, взети във връзка с политиката на България по отношение на РСМ.

За съжаление сред всички тези понякога взаимноотричащи се коментари, мнения и оценки като цяло бе изпуснат предвид момент, имащ пряко и изключително важно отношение към националната сигурност на нашето Отечество. Става дума за геополитическата «обремененост» на това посещение. В рамките на разговорите е ставало дума за т.нар. «Коридор № 8» свързващ София-Скопие-Тирана и необходимостта този коридор да бъде бързо завършен. Ако свържем този факт с друг един – изказванията на министър-председателя Петков за строителството на друг един коридор и мостове през р. Дунав, нещата като че ли се проясняват.

Накратко казано прозира проект за превръщане на територията на Родината ни в логистичен «хъб» за два маршрута – връзка на Адриатическо море с Черно море от една страна. От друга връзката на Балтийско море с Егейско море. И за двата маршрута пространството на България е от ключова важност. Проблемът е в това, че тези маршрути са част от подготовката на сблъсък с Руската федерация, тъй като през тях следва да минават военни съоръжения, боеприпаси и жива сила при евентуален конфликт в зоната на Източна Европа. На практика тези проекти за коридори превръщат България във фронтова зона.

Последното означава, че съществува немалка вероятност от риск, ако геополитическият сблъсък премине в конфликт даже с ниско равнище на размяна на въоръжени удари, нашата страна да се превърне в пустиня.

Ето защо ние призоваваме Народно събрание, президент и правителство да приложат всички усилия за избягване на такава опасност. Решението, които предлагаме на нашите институции е Родината ни да приеме «Общобългарската платформа «България – Зона на мира». Съгласно същата Отечеството ни трябва чрез референдум да реши и да се обяви за Зона на мира, което означава да няма чужди бази и войски на наша територия, както и да се прекрати всякакъв вид враждебна активност от страна на нашата държава по отношение на каквато и да е друга държави или коалиции от държави.

Вярваме, че разумът и любовта към България ще надделее пред всякакъв друг вид съображения!

Статията е прочетена 1568 пъти
Назад към брой 186Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024