СЗО поиска отмяна на зеления сертификат в целия свят в брой 186

СЗО поиска отмяна на зеления сертификат  в целия свят
Категория: Екология, здраве

СЗО препоръча на световната общност да премахне или облекчи международните ограничения за пътуване, съобщи БНТ. Експертите заявиха необходимостта от „отмяна или облекчаване на зеления сертификат“, тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните.

Организацията подчертава неефективността на подобни мернки, която е породена от опит да се предотврати международното разпространение на щама Омикрон чрез забрана за пътуване.

Що се отнася до изискването на пътниците да носят маски, да предоставят данни от тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация, такива действия трябва да се основават на оценка на риска и да не създават финансова тежест за пътуващите, смятат от организацията.

СЗО смята, че не трябва „да се изискват доказателства за ваксинация срещу Ковид за международни пътувания като единствено средство или условие за влизане в страната“, смятат експертите и добавят, че достъпът до ваксини в света остава ограничен, а разпространението им е крайно неравномерно.

На десетото си заседание преди седмица комисията заключи, че COVID-19 продължава да бъде извънредна ситуцаия за общественото здраве от международно значение.

Статията е прочетена 1832 пъти
Назад към брой 186Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024