Русия иска НАТО да се изтегли от България и Румъния в брой 186

Русия иска НАТО да се изтегли  от България и Румъния
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

МВнР на Русия обяви: Русия иска НАТО да се изтегли от България и Румъния

„Един от основните елементи на нашата инициатива е създателно формулиран,  пределно ясно и не допуска каквито и да е двусмислени тълувания. Става дума за изтегляне на чужди сили, техника и въоръжение, както и д руги стъпки с цел възстановяване на конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които тогава не са били  членове на НАТО.

Това се отнася и за България, и за Румъния.“ - Министерство на външнте работи на Русия

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията за гаранции за сигурността, съобщи руското външно министерство, информира РИА Новости.

Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

„Един от стълбовете на нашите инициативи, упоменат от вас, е съзнателно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния“, заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференця на Сергей Лавров.

Така министерството отговори на въпроса какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и на споразумение с НАТО за гаранции за сигурност.

В частност Москва изисква правни гаранции от западните партньори срещу по-нататъшното разширяване на НАТО на Изток, срещу присъединяването на Украйна към Блока и срещу създаването на военни бази в постсъветските страни, пише още РИА Новости.

Преди дни генералнията секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че е поканил Москва и съюзниците от Пакта за нови разговори, в които да се търсят механизми за деескалация на напрежението между Украйна и Русия.

Руски военнослужещи, танкове и въоръжение са струпани през  последните седмици край Украйна.

В края на миналата година Владимир Путин отправи остро предупреждение към НАТО. Президентът предупреди, че ще отговори твърдо на всяка провокация към Русия.

Статията е прочетена 1984 пъти
Назад към брой 186Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024