Посоката на Джанета Русева – иконописец в брой 185

Посоката на Джанета Русева – иконописец
Категория: Изкуство, култура

Джанета Русева е иконописец от Бургас. В края на 2021-ва година реализира шестатата си самостоятелна изложба в България и трета в Бургас  със заглавието „Посока”. В Културен център „Морско казино” тя представи на публиката и гостите на Бургас 70 картини маслена живопис и акварел, от които две трети са икони. Нарисувала е църкви от Санторини, Метеора и копия на икони от Атон. Заглавието на експозицията дава картината „Посока в Бургас”, която е от биеналето на името на художника Ненко Токмакчиев.

 Джанета Русева от 10 години е отдадена на рисуването на икони. Завършила е школи по батик и по иконопис в Атина, където е живяла. Със София Боболи организират изложби с икони, които са представени в Холандия.  Учила е и стенопис при Янопуло Адамантия три години и правят изложби с неговата школа и Културен център „Парнасос” заедно с други автори от 23 държави на високо ниво. Живяла е 11 години в Атина и там участва в изложби с живопис и икони на национални форуми. Става член на ЮНЕСКО за изкуство и култура – Атина и участва активно в техните тематични изложби „Жената – Богородица майка”. Членува в Дружеството на бургаските художници и участва в годишните изложби на сдружението. В Иконографското сдружение членува от 2015-та година.

 „Българско иконографско сдружение” е организация, която събира автори от всички жанрове в християнското изкуство – иконопис, стенопис, резба, миниатщра, витраж и др. Сдружението съществува от 2005 г. и се занимава с изследване, практикуване и поддържане на църковните традиции, свързани с християнските изобразителни изкуства. Поддържа активни отношения с организации от Русия, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Грузия и Италия, които са свързани с християнските традиции. Дружеството прави изложби, семинари и иконографски събори в Троянския манастир „Успение Богородично”, изучава древни технологии, създават се икони, олтари и стенописи. В изработването на своите творби авторите използват злато, сребро, обкови и  древни декоративни техники като гранаре и гратаре, синайска нимбова позлата, пробастър и др.

 Иконописците от сдружението участват в реставрацията на залата в музея на Бачковския манастир. Работата в изложбената зала на манастира вече трета година се осъществява благодарение на дарения. През месец август, когато е храмовият празник на манастира, там се организират изложби с икони, дърворезба и миниатюра. Ателие „Зограф” – Бургас е постоянно ангажирано с новите дейности в манастира. Продължава и работата по възстановяването на трапезарията, църквата „Вси светии” и други църковни обекти. Дружеството издава и годишен стенен календар със светците и църковните празници.

 От последната си изложба „Посока” Джанета Русева дари иконата Богородица Одигитрия на бургаския храм „Св.св.Кирил и Методий”.

Мариана Праматарова

Статията е прочетена 2272 пъти
Назад към брой 185Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024