Български русофили градят основите на международно русофилско и русофонско движение в брой 182

Български русофили градят основите на международно русофилско и русофонско движение
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Русия високо цени големия принос на българските русофили за развитието на междукултурния диалог и сътрудничеството между двете страни, отбеляза Константин Косачов, заместник-председател на Съвета на федерацията на Руската федерация, по време на среща в Москва с ръководителя на движение „Русофили“ и председател на политическата партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов.

При това тази дейност продължава активно и ползотворно въпреки изкуствените пречки, създавани пред движението в България, констатираха събеседниците. Нещо повече, движение „Русофили“ разширява дейността си не само в своите традиционни направления – изучаване на руския език и култура, съхраняване и опазване на паметта и историческото наследство в България, но активно гради и основите на международно русофилско движение с партньори от няколко други държави.

Перспективите за изграждане на една бъдеща международна русофилска и русофонска организация и нейната роля в укрепването на мира и междудържавните отношения на европейския континент Николай Малинов обсъди и с Евгений Примаков (внук и съименник на легендарния руски дипломат и политик), който ръководи руската федерална агенция за хуманитарно сътрудничество „Россотрудничество“.

От 4 до 8 октомври Николай Малинов, който е кандидат за президент от партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, проведе в руската столица и редица разговори в контекста на предстоящите у нас президентски и парламентарни избори и на отминалите парламентарни избори в Русия.

Въпроси, свързани с енергетиката и очертаващата се енергийна криза в Европа, както и възможностите България да купува евтин ток и енергоресурси на ниски цени, бяха сред основните теми на разговора с Андрей Климов, заместник-секретар на Генералния съвет на партия „Единна Русия“ и председател на комисията на Президиума на Генералния съвет на партията по международната дейност. ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“ се обявява за изграждане на АЕЦ „Белене“, припомни Николай Малинов.

Темите за мира и за сътрудничеството между православните църкви и народи бяха акцент в срещата на Николай Малинов с Леонид Слуцкий, председател на комисията на Държавната дума по международни въпроси и председател на „Руския фонд за мир“.

А със Сергей Гаврилов, президент на Интерпарламентарната асамблея по православие, Николай Малинов разговаря за ролята на народната дипломация за преодоляване на политическите напрежения и възобновяване на диалога и доверието в междудържавните отношения.

Председателят на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ и кандидат за президент Николай Малинов и координаторът на партията за Североизточна България Петър Георгиев проведоха среща със съпредседателя на Българския културен център в Молдова Иван Степанович Желепов. Те разговаряха за живота и проблемите на българите в Бесарабия, обмениха идеи за сътрудничество между организациите инициативи в подкрепа на българския дух и култура.

Българската делегация проведе среща и с Владимир Кочин – изпълнителен директор на фонд „Русский мир“. Акцент в тази среща бяха инициативите за съхраняване и поддържане на историческите паметници.

Статията е прочетена 1664 пъти
Назад към брой 182Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024