Ражда ли се новият „дьо Гол“? в брой 180

Ражда ли се новият „дьо Гол“?
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Проф. дфн., д-р ист. Нако Стефанов: Ражда ли се новият „дьо Гол“?

Генерал Дидие Тозен: „Франция трябва да излезе от НАТО и да създаде нов съюз с Русия“

Определени процеси в една от ключовите страни на Европа – Франция, вървят в посока, която определено предизвиква безпокойство в доминиращите днес ЕС и Западна Европа глобалистко-неолиберални сили. У нас „свободните“ средства за масова информация не обичат да „тревожат“ българската общественост с такива новини.
Затова ги отминават с презрително мълчание. Ето защо навярно е нужно да се повдигне, макар и мъничко“ завесата за някои от гореспоменатите процеси…
Нека да започнем с едно събитие, което съвсем мимоходом бе споменато у нас. Става дума за призива от 27 април 2021 година, който подписаха по инициатива на Жан-Пиер Фабре-Бернадак, офицер от кариерата и редактор на уебсайта „Place Armes“, около двадесет генерали, сто висши офицери и повече от хиляда други военнослужещи. В този призив те  говореха за връщане на честта и дълга в редиците на политическата класа. В частност се отбелязва:
„Господин президент, дами и господа, членове на правителството, госпожи и господа,
Настъпи решителен час, Франция е в опасност, тя е в смъртна опасност. Ние, които дори в пенсия оставаме войници на Франция, не можем да останем безразлични към съдбата на нашата красива страна при сегашните условия.
Нашите трицветни знамена не са просто парче плат, те символизират вековните традиции на онези, които независимо от цвета на кожата и вярата са служили на Франция и са дали живота си за това. Думите „Чест и отечество“ са изписани на тези знамена със златни букви. Днес обаче нашата чест изисква да осъдим краха на родината си.
Крах, който, използвайки антирасистка реторика, всъщност преследва една-единствена цел: да накара хората на нашата земя да изпитват недоволство и може би дори омраза. Омраза между различни етнически общности и други общности….

Крах, който, използвайки идеологията на ислямизма и присъствието на младежки банди в предградията, води до отделянето от страната на много от нейните части (общности) и превръщането им в територии, които се подчиняват на своите средновековни обичаи, противно на нашата конституция . Междувременно, според нашите закони, всеки французин, независимо от неговата вяра или неверие, навсякъде във Франция трябва да се чувства като у дома си; не може и не трябва да съществува град или регион, където законите на републиката не се прилагат.
Крах, при който омразата надделява над братството по време на демонстрации, когато властите използват полицаи като наемни войници и изкупителни жертви в борбата срещу собствените си френски съграждани в жълти жилетки, дошли да изразят отчаянието си. Същото се случва, когато маскирани обират магазини и заплашват органите на реда в сянката на тази борба. Припомняме на властите: силите на реда действат само в рамките на директиви, понякога много противоречиви, които вие, лидерите, давате…..

Следователно е абсолютно задължително тези, които управляват страната ни, да намерят смелостта да премахнат тези опасности. За целта често би било достатъчно безкомпромисно прилагане на вече съществуващи закони. Не забравяйте, че като нас, преобладаващото мнозинство от нашите съграждани са шокирани от вашата нерешителност и престъпно мълчание.

Статията е прочетена 2016 пъти
Назад към брой 180Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024