ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ, по случай ДЕНЯ на БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА и КУЛТУРА в брой 177

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ, по случай ДЕНЯ на БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА и КУЛТУРА
Категория: Сърцето, душата

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ, по случай ДЕНЯ на БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА и КУЛТУРА и на СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ, ОРГАНИЗИРАН  ОТ СЪЮЗ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ - 2004 - ОБЕДИНЕНИ и със съдействието на ПП ”ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО

За всеки българин денят 24 май не е поредният официален празник - това е денят, в който всеки българин може да се гордее, че е горд потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа. Той е символ на достойнство, традиция и духовност. 24 май е може би най-светлият, най-съкровеният български празник - денят на светите братя Кирил и Методий.

Днес ние отново изправяме снага с респект, гордост и самочувствие пред богатото културно-историческо наследство, което имаме. Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек, трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.

По инициатива на председателя на СП-2004 - Обединени Валентина Николова, председателя по културно-масова дейност на Съюза Надежда Касабова и на М. Михайлов, ръководител на Клуб за поезия и музика „Св. София, Вяра, Надежда и Любов” при НЧ „Райко Алексиев” се организира тържествен концерт с известни състави и изпълнители.

Независимо от бурното време, в което живеем, пандемията, ударите и провокациите, Съюзът отстоява позициите си на най-масовата пенсионерска  организация и продължава своята организационна, социална и културно-масова дейност.

С топли думи г-жа Николова откри празника, посветен на делото на Св.св. Кирил и Методий, като подчерта, че България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. Поздрави и приветства гости, домакини и изпълнители с пожелание за много здраве и приятно съпреживени мигове заедно.

В специално подготвения и аранжиран салон в Клуба на журналистите, където е създадена приятна интелектуална атмосфера, певческите групи от читалище „Райко Алексиев” с ръководител Михаил Михайлов откриха празничния концерт под съпровода на пиано с Петър Вангелов и цигуларя Пламен Петров.

Вокална група „Усмивка” поздрави присъстващите с песните „На Кирил и Методий”, „Де е България”, „Хубава си, Татковино” и „Върви, народе възродени”.

Галя Атанасова и Георги Икономов поздравиха председателя на Съюза, организатори и гости със специално подбран букет от популярни песни.

Индивидуалните изпълнения на Мая Венева, Петър Вангелов, Ели Кочева, Симеонка Качуева на песни и авторски стихотворения допълниха добре подбраната от г-н М. Михайлов програма, посветена на светлия празник.

Поканеният певчески състав „Червена роза” с ръководител Кирил Господинов от Клуба за песни на транспортните работници със своя поздрав обогати празничната програма с прекрасни тематично подбрани изпълнения за 24 май.

Специален поздрав получиха гостите за празника от Нора Симеонова и Лили Мирчева, в дует с Надежда Касабова.

Прекрасният глас на г-жа Касабова, в изпълнение на песента „За България”, изправи залата и получи овациите на присъстващите.

Тържеството закриха с невероятното изпълнение на домакина - поета Ивайло Диманов и Нора Симеонова, в съпровод на Лили Мирчева, които изпяха известни и обичани от целия български народ прекрасни руски песни.

За пореден път Съюзът проведе незабравим празник, посветен на светлия ден 24 май, с много музика, песни и авторски изпълнения за хората от третата възраст, членове на Съюз на пенсионерите - 2004 - Обединени.

СП-2004 Обединени

Статията е прочетена 1004 пъти
Назад към брой 177Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024