Нова лява коалиция със смела заявка в брой 177

Нова лява коалиция със смела заявка
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Нова лява коалиция със смела заявка, Жан Виденов изясни защо се връща в политиката

С обещание за борба с олигархично-компрадорския модел на политическия небосклон се появи новата формация „Ляв съюз за чиста и свята република». Най-изявеното име в нея безспорно е това на бившия премиер Жан Виденов.

На пресконференция в БТА стана ясно, че той ще бъде секретар на организацията, но и архитект на нейната политика.

Партията даде заявка да изведе България от полуфеодалните отношения в страната.

Целите пред коалицията са да върнат на България истинската, чиста и свята република, да се борят за справедливост, солидарност за достойнството на хората, морал и почтеност в политиката.

Идеите на организацията пред медиите представи основоположникът й - Иван Атанасов. „Ние сме истинска и автентична левица, единствената и истинска промяна на предсрочните парламентарни избори и в следващото Народно събрание“, изтъкна Иван Атанасов.

Няма да бъдат водени разговори с БСП

Атанасов заяви още, че левицата е разгромена и не е представена в последното Народно събрание. Коалицията има шанс да разбие олигархичния модел и обществени отношения, който тормози България 30 години. Има заплаха за България, за нейната териториална цялост, остатъчен суверенитет и провокациите, които се оправят към Русия заради влошените отношения с всички съседни страни, подчерта Атанасов.

Коалицията е лява, събира комунисти, социалисти и социалдемократи. В нея влизат още изявени патриоти и като партии, и като личности. Коалицията е един приятелски анонс към Русия, не искат да има провокации. Ние успяваме да представим една лява алтернатива, различна от това., което представлява БСП и различна от коалицията, която тя създава, категоричен бе Атанасов.

Трябва да върнем в България цивилизованите индустриални отношения между фирмите, бизнеса и гражданите. Корупционната среда трябва да бъде изкоренена, паралелната икономика, рекетът от паразитното чиновничество и огромното неравенство в страната, са другите основни проблеми според Атанасов.

Той запита къде е ДАНС, къде са службите за сигурност и вместо с това да търсят парите на държавата, са се занимавали с политически поръчки. Има ли нужда от такива структури, недоумява Иван Атанасов.

Служебното правителство няма право да променя позицията на България спрямо Република Северна Македония, посочи още той.

Иван Атанасов е на мнение, че страхът от ваксините „Спутник V”е да не се превърнат в Референдум за предпочитанията на обществото.

В коалицията влизат Социалистически партия „Български път“, ПП „Българска прогресивна линия“, ПП „Възраждане на отечеството“ и Партия на Българските комунисти. Всички те се обединили около решение за създаване на предизборна коалиция за Ляв съюз за чиста и свята република за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Коалицията е консолидация на левите и патриотични сили в името на съхраняване на суверенитета на България, съхраняване на Конституцията, морала и отговорността в политиката. Открити са за взаимодействие с всички прогресивни сили.

„Българска прогресивна линия“ беше представлявана от Красимир Янков. Той заяви, че да се посочи Бойко Борисов за враг не е достатъчно да бъдеш в левия спектър. Не е лява политика унищожаването на държавни предприятия, не е лява политика снимка с една козичка, не е лява политика да бъде изведена парламентарната група от заседанието на НС, когато се гласува Законът за концесия. Левите политики се защитават от хора с ляво мислене, лявото политическо пространство е свободно и не приемаме да е забутано в ъгъла, категоричен бе Янков. Думата взе и Емил Миланов, представител на Национално движение „Русофили“, който  заяви, че коалицията ще следи внимателно отношението към Русия, всички порочни действия, които предприема страната и ще се борят за възстановяване на добри братски отношения с руската страна. България и Черноморският басейн трябва да бъдат зони на мира, настоя Миланов. Лидерът на сдружението Николай Малинов не присъства, защото не е успял да се върне в страната.

„Ние здраво вървим към сериозен ляв съюз, който да запълни празното пространство в парламента и която да промени шахматната политическа дъска в България“, изтъкна Емил Миланов.

Вниманието на медиите беше насочено основно към Жан Виденов, който обяви, че никога не се е крил.

Това, което е провокирало Жан Виденов и го е накарало да се върне в политиката са настоящите политически лидери и лица, заради които иска да върне доверието на хората в политиката.

Подкрепа за Румен Радев

Коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република” ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат на предстоящите президентски избори, обяви Виденов.

Въпреки изразената подкрепа на коалицията към държавния глава, Виденов го призова да внимава с пипането на спецслужбите.

Той оцени президентството като единствената конституционна институция в истинския си вид. След президентските избори ще бъдат решаващите парламентарни избори, категоричен бе той.

Бойко Борисов е миналото, а Слави Трифонов ще избяга

Бойко Борисов е в миналото и има да се оправя с историята, посочи бившия премиер, като очаква Слави Трифонов да избяга от политиката.

По думите на Виденов никакво изчегъртване не е възможно в чиновничеството. Това ще се случи по естествен начин с времето, като чиновниците сами ще се преориентират.

Статията е прочетена 1275 пъти
Назад към брой 177Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024