Защо на Запад така ненавиждат Александър Невски в брой 176

Защо на Запад така ненавиждат Александър Невски
Категория: Сърцето, душата

Великият пълководец на Древна Русия Александър Невски е и остава един от най-почитаните в нашата страна личности. В Русия го бележат като човека, изиграл ключова роля в изграждането на държавата. Но в другите страни упорито се опитват да принизят заслугите му.

На 18 април в страната се отбеляза важна историческа дата - войските на Александър Невски нанасят съкрушителен удар по кръстоносците на Чудското езеро. Боят на леда има наистина мащабно значение за руската история. Затова и се захващат представителите на западните медии съвместно с украинските “експерти патриоти”, заели се да очернят великата победа на руския пълководец.

Така преди три години Би-Би-Си публикува собствено “разследване” за сражението при Чудското езеро. Британските експерти направо се опитаха да представят руснаците за най-лошото нещо на света. При това не се гнусят да казват, че цялата история е по-скоро мит.

На фона на тази публикация в Украйна се събудиха недопечените експерти-русофоби, при това заедно с бандеровците. Така украинецът Юрий Луценко заяви, че Невски изобщо не се е сражавал с никакви кръстоносци и единственото, което прави, е да “пречи на спокойния живот на нещастните украинци”. Веднага след това украинските диванни експерти нахлуха в Интернет-пространството с бисери, че вражеските войски побеждават хан Батий, който тогава държави Невски като заложник за по-нататъшно “сътрудничество” с хан Узбек. Само че последният се ражда 20 години след смъртта на руския пълководец, което явно говори, че някои украинци изобщо не са отваряли учебника по история в училище.

Доста забележими се оказаха и публикациите на германските журналисти, пропагандиращи срещу Русия. Оказва се, че немците смятат това историческо събитие просто за “незначителен за историята конфликт”. Накратко, представиха всичко така, все едно на брега на езерото са се сблъскали две малки банди, които “нещо там” не са се разбрали помежду си. Също така в Германия крайно тежко се отнасят към филма на Сергей Айзенщайн “Александър Невски”. Следвоенна Германия например чак до началото на 60-те години забранява излъчването на лентата. Впрочем, другите страни от Запада също не я харесват много, което никак не е странно. Става дума за руски пълководец, а това не е толкова интересно за представителите на Запада, както например филмите на ужасите за Иван Грозни.

На фона на огромното количество негативни приказки за Невски, веднага се разбира, защо той така не се харесва на колективния Запад. Александър Невски навремето разбива рицарите на Ливонския и Тевтонския ордени, които искат да завладеят руските земи. Както преди много години в миналото, техните далечни потомци и досега съжаляват, че не са успели да поробят Древна Русия, да установят в нея своите закони и порядки. Затова и на Запад ненавиждат Александър Невски, един от великите руски богатири.

Превод: В. Сергеев

Статията е прочетена 1008 пъти
Назад към брой 176Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024