Ставри Сотиров: Целта ни е радикална промяна в името на Отечеството в брой 175

Ставри Сотиров: Целта ни е радикална промяна в името на Отечеството
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

С бюлетина №12 защитавате националните интереси и сигурност

Със Ставри Сотиров разговаря Петър Петров, гл. редактор на в. "Квантов преход"

- Г-н Сотиров, Вие сте кандидат за народен представител от листата на  партия „Възраждане на Отечеството“? Тази партия заради парламентарните избори ли бе създадена или е по-дългосрочен проект?

- Да, бях номиниран и избран да бъда кандидат за народен представител от листата на Политическа партия „Възраждане на Отечеството“. Бях изненадан, но и силно поласкан от факта, че все пак моите тези и мнения, които съм изразявал публично за развитието на левицата, на лявата социална идея, не са останали незабелязани. Дадох съгласие да участвам в тази листа, защото бях впечатлен от предизборната й платформа, както и от екипа, който я е разработил. Имена като проф. Боян Дуранкев, проф. Нако Стефанов, проф. Ваня Добрева, доц. Валентин Вацев излъчват достатъчно респект и доверие.  Колкото до втория подвъпрос, ПП „Възраждане на Отечеството“ е създадена през 2009 г. от патриотични и екологични обществени формации. Неин пръв председател е генерал Йордан Мутафчиев, министър на отбраната на България (1990-1991). Партията получава съдебна регистрация през м. февруари 2010 г. Самоопределя се като партия, която заема място в център ‒ ляво на политическия спектър в България. Към края на 2012 година има изградени структури във всички областни центрове на страната с членски състав, надхвърлящ 6000 души. Издава вестниците „Възход“ и „Възраждане“. След като към 2013 г. дейността на партията замира, през 2017 г. се провежда конгрес, на който се обновява ръководството. Начело на организацията застава ген. Емил Миланов, член на ИБ на НД „Русофили“ и председател на Международната славянска община „Перун“. През м. май 2019 г. партията участва в изборите за членове на Европейския парламент в „Коалиция за България“, през м. октомври 2019 г. ПП „Възраждане на Отечеството“ се явява на изборите за кметове и общински съветници. Отново участва в коалиция, с листите на която са избрани 64 съветници и 8 кметове на кметства. На 5 септември 2020 г. се провежда нов конгрес на партията, който избира за председател Николай Малинов. В Изпълнителното бюро на партията са избрани още четирима членове на ръководството на движение „Русофили“. Това накратко е историята на партията и изводът е очевиден, че ПП ”Възраждане на Отечеството“ е един дългосрочен политически проект, който ще  се стреми да бъде сериозен фактор в политическия живот на България.

- Какви са идеите на ПП „Възраждане на Отечеството“, с какво се отличава от останалите партии в левия политически спектър?

- Това, което ни отличава, е, че ние имаме ясна и категорична позиция за посоката, по която трябва да се развива страната. През последните десетилетия в България беше наложен един неоколониален и неолиберален модел за развитие на обществото.  Вследствие на това, днес все по-ясно се вижда резултатът. Страната е изпаднала в икономическа, социална и духовна криза. Поради тази причина ние категорично отхвърляме този модел. Във вът­решен аспект за нас това означава по-голяма намеса на държавата в икономиката. Да  участва със своя собственост във всеки един сектор – производство, банково дело, застраховане. Необходим е държавен монопол върху стратегическите производства и дейности. Да играе водеща роля в иновационно-технологическото развитие. Да защитава българския капитал и национален икономически интерес.

По отношение на ЕС, нека в Брюксел да отстояваме нашите традиции и национални интереси, а не да се държим като васална държава.

По отношение на НАТО, нашето мнение е, че трябва да пристъпим към постепенно излизане от военните структури на алианса. Като цяло, с оглед на все по-ясно очертаващия се днес многополюсен свят, в международните отношения страната ни трябва да води балансирана външна политика. Да използва възможностите, които дава взаимноизгодното сътрудничество с различните световни “полюси”. В предизборната ни платформа много професионално, обширно и точно са разработени нашите тези и идеи за развитие на страната. Няма друга политическа партия – нито вляво, нито вдясно, която да предлага толкова ясна, конкретна и точна визия и стратегия за бъдещата перспектива и възможности пред България.

- Свързват партията с Движение „Русофили”  и Русия. Оттам ли очаквате подкрепа – идейна, финансова и т.н. ?

- Преди всичко ние сме български патриоти. Това, че при нас има много представители от НД „Русофили“, е напълно естествено. Изследване показва, че голяма част от българите гледат на Русия  като на наша близка, братска страна. Колкото до подкрепа – да, ние много добре разбираме мястото, което е отредено на страната ни в геополитическата карта на света. За съжаление, то не е завидно, нещо повече, България е последна във всички видове класации, определящи стандарта на живот. Това трябва да се промени и въпросът е как да стане.

Като хора, които искат да променят положително родината си, смятаме, че това може да стане само с помощта на Русия. Един народ ако забрави своите корени, своята история, своите традиции, този народ няма бъдеще. Последните тридесет години потвърждават тази теза. Не искам да се връщам много назад във времето, затова ще припомня: още през османското робство надеждата и вярата на българина е била в Дядо Иван. Снимката на Руския цар е стояла наред до иконостаса в българския дом. Събитията от 20 век показват, че България е била в икономически и социален подем, винаги когато е била заедно с Русия. И обратно, претърпяваме национални катастрофи, когато участваме във военни и политически блокове срещу нашата освободителка.

Днес страната ни все повече има нужда и затова отделяме специално внимание на отношенията ни с братска Русия. Ясно и категорично подчертаваме тяхното стратегическо и съдбоносно значение за България. Не искаме да бъдем отново въвлечени в някаква нова студена война. На България е необходимо пълноценно и трайно сътрудничество с Русия - и в икономиката, и в културата, и в сферата на сигурността.

Като става дума за сигурност, ми се иска да кажа, какво означава разполагането на натовски военни бази на територията на страната. Нека сме на ясно, че тези бази няма да стреснат Руската държава, но бъдете сигурни, че от този момент, поне един разчет от ракетните им войски ще бъде насочен към нас. И аз питам, кому е нужно това? Това елемент ли е от нашата национална сигурност да ставаме фронтова държава? Аз казвам не. В тази връзка заставаме зад инициатива, която да обяви България като „зона на мира“ – без военни бази и без ядрено оръжие на Балканите. На нас са ни  нужни братските отношения с тази велика страна. И тези отношения са подкрепата, която очакваме оттам и тази подкрепа ще бъде от полза за  цяла България.

- Какво е Вашето послание към гласоподавателите. Защо да гласуват за Вас и партия „Възраждане на Отечеството“?

- Посланията ни са кратки и ясни. Състоят се от две думи – Радикална Промяна:

  • в поведението на българската държава към националната икономика, социалната и духовна сфера;
  • при провеждане на външната политика на България. Да работим за това, че на Балканите, в Европа и в света да се утвърди мирът, сътрудничеството и хармонията между народите. Българската държава няма перспективи, ако слугува на чужди интереси.

Ние сме убедени, че българският народ знае, но и българската власт трябва да разбере, че България е по-силна заедно с Русия.

Ставри Сотиров е роден през 1966 г. в Стара Загора. Има бакалавърска степен по специалността „Публична администрация” и е магистър по „Стопанско управление”. Живее и работи в Стара Загора. Семеен с едно дете.

Кандидат за народен представител от листата на ПП „Възраждане на Отечеството“ от 27-ми многомандатен избирателен район – Стара Загора

Статията е прочетена 899 пъти
Назад към брой 175Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024