Николай Малинов участва в кръгла маса на тема "Борбата за мир - уроците на историята" в брой 175

Николай Малинов участва в кръгла маса на тема "Борбата за мир - уроците на историята"
Категория: Сърцето, душата

Николай Малинов, председател на НД „Русофили“ и на ПП „Възраждане на Отечеството“ участва на 12 март 2021 г. в кръгла маса на тема „Борбата за мир – уроците на историята“, проведена в Москва по инициатива на Организационния комитет за създаване на Съвет на международната платформа „МИР“ (www.thepeace.world). Малинов се включи в събитието онлайн.

Кръглата маса съвпадна по време с две знакови събития: трийсет години от саморазпускането на военно-политическия блок на организацията на страните от Варшавския договор (1991 г.) и годишнината от началото на разширението на НАТО на Изток след разпадането на СССР (12 март 1999 г.).

Мирът е най-важната тема на днешния ден, пред нея отстъпват и социалните, и екологичните, и всички останали предизвикателства, които стоят сега пред човечеството, заяви Малинов в своето изказване.

Водещи на мероприятието бяха Андрей Климов, председател на комисията суверенитет към Сената на Русия и председател на комисията за външна политика на управляващата партия „Единна Русия“, и Леонид Слуцкий, председател на комисията за външна политика на Държавната дума и председател на най-голямата неправителствена организация в Русия – фонда за мир.

Ето какво заяви

Николай Малинов по време на кръглата маса:

Здравейте,  уважаеми дами и господа!

На първо място бих искал да благодаря на организаторите на кръглата маса, че много точно е намерен най-важният, според мен, проблем днес за човечеството – темата за мира. Пред темата за мира отстъпват и социалните проблеми, и екологичните проблеми, и всички останали предизвикателства, които днес стоят пред човечеството.

Не много отдавна, буквално преди няколко седмици, в американски официални институции Русия беше наречена „враг“. В тази ситуация наблюдаваме натиск от страна на хегемона на западния свят – Америка върху Европа; върху страните, които са членове на НАТО, да приемат нейната позиция, вместо да се търси колективен, балансиран отговор на предизвикателствата, свързани с мира и сътрудничеството между Изтока и Запада.

В това отношение ние, европейските страни, се боим, че ще стане така, че Европа вместо отделен полюс в многополюсния свят ще бъде полюс изцяло зависим от Америка.

Ако се вгледаме внимателно в историята от 80-те и 90-те години пък и изобщо в човешката история, ще видим, че за съжаление рано или късно Русия винаги става враг за някого.

С какво се характеризира днешната обстановка? Защо Русия днес е „враг“?

Моето обяснение е следното. След възраждането на Русия през последните 20 години се появи вятърът на промените – имам предвид идеите за многополюсен свят, отстояването на традиционните ценности и идеята за силна държава; идеи, които дразнят много хора. Дразнят преди всичко с това, че в Русия са съсредоточени огромни ресурси − и човешки, и интелектуални, и природни, без които, бих се изразил образно, пицата, която ни предлага Америка, би била твърде постна. В това отношение няма значение кой е на власт в Русия, комунистите или някой друг; няма значение има или няма идеологическо противопоставяне. Най-важен е този огромен ресурс.

Трябва да се разбира и да се оценява ситуацията, в която идеите на Русия, за които говорих, наистина са реална алтернатива на западния либерален свят, който господства през последните 30 години в света.

В това отношение тези, които наричат Русия „враг“, разбира се работят много мощно и срещу Русия, и срещу всички нас, русофилите в целия свят. Ние, по един или друг начин и с различни средства, се опитваме да развиваме сътрудничеството между Изтока и Запада, разбирайки, че без такова сътрудничество светът може да отиде към война − най-уродливото и ужасно състояние, което човечеството може да измисли.

Квинтесенцията на моето изказване се вижда и в заглавието на нашия форум, това е борбата за Мир.

Мирът сам по себе си няма да се появи. Струва ми се, че е много важно борбата за мир да е в документите на неправителствените организации, в програмите и документите на партиите.

Аз оглавявам партията „Възраждане на Отечеството“ и съм председател на най-голямото неправителствено движение в България – „Русофили“.

Нашата партия на изборите, които ще са съвсем скоро, на 4 април тази година, излезе с лозунга, че „България и Европа са по-силни заедно с Русия.“

Според мен и моите съратници няма алтернатива на мира и сътрудничеството между страните, на мира и сътрудничеството между Изтока и Запада.

Желая успех на форума!

Статията е прочетена 1550 пъти
Назад към брой 175Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024